Doneckú nemocnicu zasiahol granát, po výbuchu hlásia mŕtvych a ranených

Životy štyroch až desiatich civilistov si vyžiadalo delostrelecké ostreľovanie, ktoré v Donecku zasiahlo nemocnicu, stomatologickú kliniku a materskú školu. Oznámila to ukrajinská generálna prokuratúra, ktorá z ostreľovania obvinila proruských povstalcov. Tí naopak pripisujú vinu ukrajinským vládnym jednotkám.

04.02.2015 13:46 , aktualizované: 17:27
Doneck, Ukrajina, ostreľovanie Foto: ,
Zdesení obyvatelia pred nemocnicou v Donecku, na ktorú dopadol granát.
debata (167)

„Ozbrojenci z teroristickej organizácie Donecká ľudová republika okolo 11.00 zasadili ťažkým delostrelectvom masívny úder na obytné štvrte v Donecku. Pod paľbu sa dostala mestská nemocnica č. 27, materská škola č. 381 a stomatologická klinika. Črepiny z granátov poškodili obytné domy a automobily. Podľa predbežných správ zahynul od štyroch do desať ľudí. V súčasnosti sa údaje o obetiach spresňujú,“ oznámila prokuratúra, ktorá ostreľovanie vyšetruje ako „teroristický ú­tok“.

Zdesení obyvatelia pred nemocnicou v Donecku,...
Tlaková vlna ničila aj obytné domy nachádzajúce...
+3Zdravotné sestry sa pozerajú na spúšť, ktorá...

Podľa spravodajkyne BBC delostrelecký granát zasiahol polikliniku plnú čakajúcich ľudí. Tlaková vlna po explózii vyrazila všetky okná a sklo porezalo mnoho ľudí. „Jeden človek zahynul pri klinike, ďalšie dve telá ležia trochu stranou pri obytnom dome,“ uviedla reportérka. Ďalší dvaja ľudia zahynuli na trolejbusovej zastávke.

Záchranári hovorili až o 15 mŕtvych, ale presné údaje nie sú doteraz k dispozícii.

Zabíjanie na Ukrajine v stredu počas generálnej audiencie vo Vatikáne odsúdil pápež František. Hlava katolíckej cirkvi pre 7-tisíc veriacimi označil za škandál, že na Ukrajine medzi sebou bojujú kresťania. Poukázal na zhoršujúcu sa situáciu a rastúci počet obetí medzi civilným obyvateľstvom. V tejto súvislosti vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby robilo viac pre návrat k dialógu, ktorý jediný vedie k obnoveniu mieru.

Obyvatelia Donecka prechádzajú popri nemocnici,... Foto: Reuters, STRINGER
Doneck, nemocnica Obyvatelia Donecka prechádzajú popri nemocnici, ktorú zasiahol granát.

Podľa OSN neustále ostreľovanie a stupňovanie bojov na východe Ukrajiny prinieslo v posledných troch týždňoch smrť najmenej 224 civilistom. Celkový počet obetí ozbrojených stretov v oblasti Donbasu od vlaňajšieho apríla stúpol na 5 358 mŕtvych.

Podľa ranných informácií armádnych hovorcov prišli počas uplynulých 24 hodín o život ďalší dvaja vojaci a 18 bolo zranených. Na druhej strane vraj bolo zlikvidovaní 18 rebeli a bolo 55 zranených.

Podľa Kyjeva vzbúrenci od utorka vykonali osemdesiat delostreleckých a raketometných útokov na pozície armády a na dediny pod jej kontrolou. Pri nich podľa Selezňova zahynuli dvaja vojaci a 18 utrpelo zranenia.

Armádne tlačové stredisko uviedlo, že tvrdý boj, ktorý trval zhruba štyri hodiny, sa odohral pri meste Debaľceve. Rebeli vraj začali hodinu pred stredajšou polnocou ďalší pokus o zatlačenie vojakov z pozícií. Stručná správa agentúry Ukrinform sa nezmieňuje o výsledku tohto ozbrojeného stretnutia.

Armádny analytik Dmytro Tymčuk však uviedol, že armádne delostrelectvo na debaľcevskom fronte za uplynulé tri dni zničilo 16 tankov nepriateľa.

167 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #granát #doneck