Boko Haram zmasakrovali v Kamerune stovku obyvateľov

Bojovníci Boko Haram pozabíjali v meste Fotokol na severe Kamerunu viac než sto ľudí. Informoval o tom v stredu miestny predstaviteľ, podľa ktorého obyvateľov pozabíjali v ich domoch a mešite.

05.02.2015 10:21
Nigéria, Boko Haram Foto: ,
Deti, ktorí unikli útokom Boko Haram v nedokončenom dome v Adamawe, kde našli útočisko.
debata

Masakra sa odohrala v čase veľkej ofenzívy proti nigérijskej extrémistickej skupine, ktorej povstanie prerástlo v regionálnu hrozbu. „Boko Haram vstúpili do Fotokolu cez Gambaru skoro ráno a zabili viac než sto ľudí v mešite a domoch a spálili majetky,“ uviedol občiansky líder Abatchou Abatcha po telefóne. Dodal, že počas plienenia zabili aj jedného z jeho synov. Podľa kamerunských novín L'Oeil du Sahel mnohé z obetí našli s podrezanými hrdlami. Islamistov nakoniec kamerunské sily za podpory čadských vojakov vyhnali.

Čadská armáda oznámila, že v utorok „kompletne vyhladila“ základne Boko Haram v Gambaru a Ngale v Nigérii, pričom zomrelo vyše 200 militantov a deväť čadských vojakov.

Následne stovky extrémistov vyhnaných z Gamboru prekročili hranice a zaútočili na mesto Fotokol na odľahlom severe Kamerunu, kde došlo k masakre. V rovnakom čase vojenské lietadlá z Nigérie a stíhačky a vrtuľníky z Čadu začali bombardovať militantov na severovýchode Nigérie. Vojenské akcie Čadu, Kamerunu a Nigérie sú doteraz najväčšou ofenzívou proti Boko Haram počas ich vyše päťročného povstania, ktoré si vyžiadalo už tisíce obetí na životoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria #Kamerun