Islamský štát popravil troch čínskych militantov

Islamský štát (IŠ) popravil troch čínskych militantov, ktorí sa pridali k jeho radom v Sýrii a Iraku a neskôr sa pokúsili o útek.

05.02.2015 11:26
debata (8)

Informujú o tom čínske štátne noviny. Peking vyjadril znepokojenie zo vzostupu Islamského štátu, ktorý by mohol mať nepriaznivý dopad aj na jeho už aj tak nepokojný región Sin-ťiang hraničiaci s Pakistanom a Afganistanom. Peking však nijako nenaznačil, že by chcel participovať na medzinárodnej koalícii, ktorá sa snaží potlačiť militantnú skupinu.

Podľa oficiálnych novín Global Times odišlo cez Turecko na Blízky východ po boku IŠ bojovať okolo 300 čínskych extrémistov. Noviny vo štvrtok citovali nemenovaného kurdského predstaviteľa, podľa ktorého jedného Číňana v septembri v Sýrii islamisti zatkli a popravili po tom, čo stratil ilúzie o džiháde a snažil sa vrátiť do Turecka a študovať. Ďalších dvoch čínskych militantov popravili sťatím koncom decembra v Iraku spolu s ďalšími 11 osobami zo šiestich rôznych krajín. IŠ ich obvinil zo zrady a pokusu o úteku, uviedli Global Times píšuce v angličtine.

IŠ minulý rok obsadil rozsiahle časti Sýrie a Iraku a vyhlásil tam islamský štát kalifát. V obsadených oblastiach nastolili krutovládu, ktorej súčasťou sú aj tresty vo forme popráv. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia článok na pravidelnom brífingu nekomentoval, zdôraznil však, že Čína je proti „všetkým formám terorizmu“.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #radikáli #Islamský štát