Taliansko a Španielsko zasiahlo husté sneženie aj silné dažde

Výdatné sneženie aj hustý dážď vo štvrtok komplikovali dopravu na mnohých miestach Talianska a Španielska. Kvôli prívalom snehu nefungovala v severotalianskych provinciách železničná doprava, na diaľniciach sa tvorili dlhé kolóny. Na severe Španielska odrezal sneh množstvo dedín a mestečiek úplne od civilizácie, napísala agentúra DPA.

05.02.2015 15:35
debata

V Taliansku zavládla vo štvrtok najhoršia situácia v Piemonte, Ligúrii a Toskánsku. Okrem obmedzenia v železničnej doprave tu počasie situáciu skomplikovalo predovšetkým vodičom kamiónov, ktorí dočasne nemohli vyjsť na diaľnice.

Vysoké vlny spôsobené vetrom s rýchlosťou až 110 kilometrov za hodinu bičovali pobrežia v okolí prístavného mesta Terst. V Benátkach vyhlásili varovanie pred povodňami. V dopoludňajších hodinách tu namerali zvýšenie hladiny o 130 centimetrov nad normálom.

V Manziane neďaleko Ríma sa vykoľajil kvôli zosuvu pôdy na trati vlak, ktorý však neprevážal žiadnych cestujúcich. V plnom nasadení kvôli zatopeným uliciam a pivniciam boli takisto hasiči v Neapole.

Tiež v Španielsku komplikoval sneh ľuďom život predovšetkým na severe. V regiónoch Kantábria a Kastília-León musela počas dňa špeciálna jednotka armády zo závejov vyprostiť viac ako 300 vozidiel. Niektorí z vodičov strávili vo svojich autách až 17 hodín.

Zablokované boli kvôli snehu tiež spojnice medzi Španielskom a Francúzskom vedúce cez horský masív Pyrenejí. Sneh padal dokonca aj vo vyššie položených oblastiach ostrova Mallorca. Stredomorské pobrežie Španielska bičovali až osemmetrové vlny.

Podľa meteorológov extrémne počasie vydrží v Taliansku prinajmenšom do víkendu, Španielsko by malo výdatné sneženie a mráz, ktorý na mnohých miestach klesne až na mínus 15 stupňov Celzia, sužovať až do utorka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Španielsko #sneženie #dažde