Blíži sa proces s lídrami gréckeho radikálneho Zlatého úsvitu

Vedúci predstavitelia a členovia gréckej krajne pravicovej strany Zlatý úsvit sa už čoskoro postavia pred súd, kde sa budú zodpovedať z trestného činu členstva v zločineckej organizácii. Vyplýva zo stredajších informácií z prostredia gréckeho súdnictva.

05.02.2015 17:31
Grécko, imigranti Foto: ,
Demonštrácia proti neonacistickej strane Zlatý úsvit, na ktorej sa v Aténach zúčastnili imigranti.
debata

Obvinených je viac ako 70 osôb vrátane predsedu hnutia a jeho zakladateľa Nikólaosa Michaloliákosa. Vedúcim predstaviteľom pravicových radikálov, ktorých v januárových voľbách opätovne zvolili do parlamentu, dokonca hrozí až 20 rokov za mrežami. Obvinení sa aktuálne nachádzajú v policajnej väzbe alebo v domácom väzení.

Neonacistický Zlatý úsvit bol kedysi na okraji gréckeho politického spektra, no vo voľbách pred takmer tromi rokmi získal 18 kresiel v parlamente. V novom zákonodarnom zbore, ktorý vzišiel z januárových predčasných volieb, má hnutie 17 poslancov.

Po vražde ľavicového hudobníka neonacistom v roku 2013 polícia začala činnosť Zlatého úsvitu dôslednejšie preverovať a výsledkom bolo závažné obvinenie jeho vedenia z napojenia na extrémistov. Hnutie napriek tomu získalo tri kreslá v májových voľbách do Európskeho parlamentu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #proces #zlatý úsvit #krajná pravica