Kerry sľúbil Ukrajine miliardový úver, ak budú reformy

Americký minister zahraničia John Kerry vo štvrtok sľúbil krízou sužovanej Ukrajine ďalší úver vo výške miliardy dolárov (vyše 876 miliónov eur), pokiaľ vláda vykoná potrebné reformy. Povedal to po rokovaní s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom v Kyjeve.

05.02.2015 19:50 , aktualizované: 19:58
Ukrajina, USA, John Kerry, Arsenij Jaceňuk Foto: ,
Jonn Kerry a Arsenij Jaceňuk
debata (43)

„Ak ukrajinská vláda úspešne vykoná plánované hospodárske reformy, nevylučujeme ďalší miliardový úver,“ vyhlásil šéf americkej diplomacie podľa agentúry DPA. „Reformy sú najlepšou zbraňou v boji za demokraciu,“ dodal.

Kerry vo štvrtok v ukrajinskej metropole predtým hovoril s prezidentom Petrom Porošenkom. Jednou z tém bola nepochybne Porošenkova žiadosť adresovaná Západu o poskytnutí zbraní Ukrajine (viac v článku Prví vojaci NATO pomôžu členským krajinám v ohrození do dvoch dní). Americký minister sa pred novinármi tejto téme vyhol, ale povedal, že Ukrajina čelí „pokračujúcej ruskej agresii“ a že nie je možné zatvárať oči pred vojenskou podporou povstalcov Ruskom.

Po rokovaní s Jaceňukom poznamenal, že Washington sa neprikláňa k vojenskému riešeniu krízy, ale konflikt nemožno ukončiť jednostranným mierom. K tomuto dodal, že prezident Barack Obama už čoskoro rozhodne, či Ukrajine poskytnúť smrtiace zbrane.

Jaceňuk na tlačovej konferencii po rozhovore s Kerrym povedal, že Kyjev si naďalej želá zahraničnú pomoc vo forme poskytnutia zbraní. „Potrebujeme mier, ale musíme tiež zvýšiť bojaschopnosť našej armády,“ dodal. Poznamenal tiež, že Kyjev má „silné dôkazy“, že jeho vojaci bojujú skôr s ruskou pravidelnou armádou ako s miestnymi separatistami.

Moskva musí podľa Kerryho dodržiavať minské dohody

Americký minister zahraničia John Kerry vo štvrtok v Kyjeve po rokovaní s Porošenkom vyhlásil, že Ukrajina čelí „pokračujúcej ruskej agresii“. Zároveň upozornil, že Západ nechce konflikt s Ruskom. Moskva podľa Kerryho musí dodržiavať podpísané minské dohody a zasadiť sa o prímerie na Ukrajine.

Kerry v Kyjeve podporil diplomatické riešenie krízy na východe Ukrajiny. Vydal sa na Ukrajinu v čase vyostrenej situácie na východe krajiny, kde vládne sily bojujú so stále aktívnejšími proruskými separatistami.

Kerry upozornil, že Ukrajina čelí „pokračujúcej ruskej agresii“, ale Západ podľa neho nechce konflikt s Ruskom. „Chceme zdôrazniť, že našou voľbou je diplomacia a rokovania,“ zdôraznil americký minister. Nemožno však podľa neho zatvárať oči pred tým, že cez ukrajinskú hranicu prekročia tanky alebo že na ukrajinskom území operujú neoznačení vojaci.

Rusko podľa Kerryho musí urobiť svoju voľbu, ukázať, že sa naozaj usiluje o ukončenie krviprelievania a dodržiavať minské dohody. Namiesto toho však situácia ešte eskaluje. „Rusko musí preukázať svoje úsilie o ukončenie krviprelievania raz a navždy. Urobia tak, keď bude dodržiavať dohody, ktoré podpísalo v Minsku,“ vyhlásil Kerry.

Okrem toho podľa šéfa americkej diplomacie treba stiahnuť ťažkú výzbroj z Ukrajiny a musia byť rešpektované hranice. Obe strany by si mali vymeniť rukojemníkov, ktorých teraz zadržujú. Ukrajinský prezident Porošenko po rokovaní s Kerrym vyhlásil, že „absolútne neprijateľné“ sú útoky na civilné ciele. Povedal tiež, že násilie podporované Moskvou sa stupňuje.

Podľa agentúry Reuters Kerry prišiel tiež ponúknuť Kyjevu dodatočnú humanitárnu pomoc vo výške 16,4 milióna dolárov určenú pre civilistov na východnej Ukrajine.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #reformy #USA #john kerry #Ukrajina