Jordánsko bombardovalo tábory islamistov

Jordánsky minister zahraničia Násir Džúdí označil nálety jordánskych lietadiel proti Islamskému štátu (IS) len v Sýrii za počiatok odvety za kruté zavraždenie jordánskeho pilota, ktorého islamisti zajali a neskôr zaživa upálili.

05.02.2015 22:00 , aktualizované: 06.02.2015 07:30
Maáz Kasásb, smútočný stan, pilot, upálený,... Foto: ,
Smútočný stan na počesť upáleného pilota Maáza Kasásba.
debata (29)

Americké letectvo kvôli tomuto prípadu presúva svoje tímy špecializované na záchranu zostrelených pilotov na sever Iraku, aby boli bližšie k bombardovanej oblasti.

„Práve sa začína naša odveta za hroznú a krutú vraždu nášho odvážneho mladého pilota, ale nie je to počiatok nášho boja proti terorizmu a extrémizmu,“ povedal Džúdí americkej televíznej stanici CNN. „Zvyšujeme stávky a ideme do toho so všetkým, čo máme,“ dodal.

Jordánske letectvo vo štvrtok oznámilo, že nasadilo desiatky bojových lietadiel proti pozíciám Islamského štátu v Sýrii, kde bombardovali výcvikové tábory a muničné sklady islamistov. Útoky boli zamerané na islamistické ciele v sýrskej provincii Dajr az-Zaur a na okolie mesta Rakka.

Jordánsko je členom medzinárodnej koalície, ktorá sa zúčastňuje útokov na IS v Sýrii. Príslušníci Islamského štátu pilota Maáza Kasásbu zabili na protest proti účasti Jordánska v koalícii, s ktorou nesúhlasia ani niektorí Jordánci.

Washington sa v reakcii na prípad jordánskeho pilota rozhodol presunúť z Kuvajtu do severného Iraku tímy špecializované na vyhľadávanie a záchranu zostrelených pilotov, aby boli bližšie k bombardovaným oblastiam, a mohli tak v prípade potreby rýchlejšie zasiahnuť.

„Meníme pozície,“ povedal podľa agentúry AFP nemenovaný predstaviteľ ozbrojených síl. Dodal, že záchranné tímy nemusia byť nutne vybavené konvertoplánmi Osprey, kombinujúcimi vlastnosti vrtuľníka a lietadla.

Podľa tlače Spojené arabské emiráty v decembri po zostrelení jordánskeho pilota, prerušili svoju účasť v náletoch proti Islamského štátu s tým, že svojich letcov do boja znovu nenasadia, kým Američania nenasadia na sever Iraku konvertoplány Osprey.

Jordánsky kráľ Abdalláh II. vo štvrtok navštívil rodinu zavraždeného pilota, ktorá žije v meste Karak, a pripojil sa k smútiacim. Nad smútočným stanom prelietavali armádne stroje na počesť mŕtveho.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Saudská Arábia #islamisti #Jordánsko #Islamský štát #nálety