Východoeurópske krajiny vraj chcú nakúpiť americké vrtuľníky

Východoeurópske krajiny kvôli napätým vzťahom s Ruskom výrazne zvýšili dopyt po amerických vrtuľníkoch Black Hawk. Novinárom to vo štvrtok oznámila americká spoločnosť Sikorsky Aircraft; o nákup helikoptér pre svoju armádu sa zaujímalo aj Slovensko. Ak prezident Barack Obama schváli poskytnutie zbraní Ukrajine, môžu vraj vrtuľníky putovať aj tam.

06.02.2015 09:37
vrtuľník, helikoptéra, Black Hawk, Sikorsky,... Foto:
Vrtuľník Sikorsky Black Hawk.
debata (10)

Formálnu žiadosť o schválenie predaja strojov UH-60 Black Hawk poslalo americkej vláde niekoľko krajín východu Európy, povedal podľa agentúry Reuters šéf spoločnosti Sikorski Defense Systems & Services Samir Mehta. Ako príklad menoval Slovensko, ďalšie krajiny odmietol uviesť.

V niektorých štátoch podľa neho v súvislosti so situáciou na východe Ukrajiny rastú obavy nielen z ruských vojenských aktivít, ale aj kvôli tomu, že súčasné vybavenie miestnych armád často pochádza od ruských dodávateľov.

Na výrobe strojov UH-60 Black Hawk sa podieľa aj česká firma Aero Vodochody, ktorá je dlhodobým dodávateľom spoločnosti Sikorsky Aircraft a pre vrtuľníky dodáva kokpity.

Podľa Mehta je jednou z možností dodávok helikoptér do východoeurópskych krajín modernizácia starších modelov Black Hawk, ktoré dosluhujú v americkej armáde. Nutné úpravy by si podľa neho vyžiadali zhruba rok práce.

Spojené štáty v súčasnosti riešia, či poskytnúť Kyjevu zbrane na boj s proruskými rebelmi na východe Ukrajiny.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vrtuľníky #Ukrajina