Europoslanci podporujú ukrajinskú pilotku väznenú v Rusku

Každý deň dostáva teraz ruský veľvyslanec pri Európskej únii Vladimir Čižov list z europarlamentu, v ktorom niektorý z europoslancov žiada prepustenie ukrajinskej pilotky Nadeždy Savčenkovej, väznenej v Rusku. Savčenková je vo väzení v izolácii a drží hladovku, ktorá trvá už 56. deň.

06.02.2015 09:50
Ukrajina, Nadežda Savčenková, pilotka, Rusko,... Foto: ,
Ukrajinci, ktorí demonštrujú za prepustenie pilotky Nadeždy Savčenkovej.
debata (40)

„Naše hlasy k nej nedôjdu, avšak je isté, že naša spoločná akcia povzbudí jej blízkych i všetkých, ktorí chcú slobodnú, demokratickú a európsku Ukrajinu,“ myslí si česká europoslankyňa Michaela Šojdrová.

Spolu s odoslaním listu tiež každý zo zúčastnených europoslancov symbolicky jeden deň hladuje. Solidaritu vyjadria europoslanci z najrôznejších krajín aj európskych politických frakcií.

Savčenková je v ruskom väzení od vlaňajšieho júna. Jej obhajca má kvôli jej hladovaniu vážne obavy o jej život a na konci januára v otvorenom liste ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi napísal, že na záchranu zostáva „katastrofálne málo času“.

Ruská strana tvrdí, že Savčenková sa nedostala do Ruska ako zajatec, ale prešla hranice ako utečenec s falošnými dokladmi. Ešte ako príslušníčka dobrovoľníckeho práporu vraj naviedla paľbu ukrajinských mínometov na ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli.

Obhajoba naopak tvrdí, že separatisti Savčenkovú zajali skôr, než k nešťastiu došlo, a potom ju odovzdali ruským úradom. Sama Savčenková sa obhajuje, že len plnila svoju povinnosť a bojovala za vlasť na ukrajinskom území a neuznáva právo Ruska ju súdiť. Medzitým bola v neprítomnosti zvolená za ukrajinskú poslankyňu.

Poslanci europarlamentu sú vraj presvedčení, že Rusko svojím postupom porušuje Európsky dohovor na ochranu ľudských práv a základných slobôd, ktorú spolupodpísali. Savčenková je navyše od 26. januára členkou Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, a požíva tak diplomatickú imunitu.

Prezident Putin už na jej podporu dostal list podpísaný 61 europoslancami, Kremeľ na ne ale doteraz nereagoval. Europarlament sa situáciou na Ukrajine podrobne zaoberal v januári.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #väzenie #Rusko #europoslanci #piloti #Ukrajina #Nadežda Savčenková