Sýrske nálety pri Damasku neprežilo 82 ľudí

Sýrske vládne sily v uplynulých hodinách zabili najmenej 82 ľudí pri náletoch v oblasti pri východnom okraji Damasku, odkiaľ predtým povstalci útočili na hlavné mesto raketami. V piatkovom vyhlásení to uviedla exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv, ktorá podrobne sleduje konflikt v krajine.

06.02.2015 11:40
debata (8)

Vojenské letectvo podľa nej vo východnej časti oázy Gúta vo štvrtok a v noci na piatok uskutočnilo 60 náletov, čo malo byť odpoveďou na štvrtkové raketové útoky povstalcov zo skupiny Armáda islamu.

Tie si v Damasku vyžiadali 10 obetí na životoch. Medzi obeťami odvetných náletov je podľa aktivistov 18 detí a 11 bojovníkov.

Na internetovej sieti Twitter sa vo štvrtok objavil odkaz pochádzajúci pravdepodobne od veliteľa Armády islamu Zahrána Allúša, ktorý hovorí, že raketová paľba bola iba slabým odrazom toho, čo robí armáda vo východnej Gúte.

Damask opísal ako „vojenskú zónu“ a varoval, že jeho skupina bude na akékoľvek nálety odpovedať. Armáda islamu vznikla v roku 2013 spojením viacerých povstaleckých frakcií a získala podporu od Saudskej Arábie.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA v piatok uviedla, že armáda v danej oblasti „zlikvidovala mnoho teroristov, väčšinou z takzvanej Armády islamu“.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Damask #nálety