Rasmussen: Putin chce vrátiť Rusko do pozície veľmoci

Ruský prezident Vladimir Putin by mohol vykonať hybridný útok na niektorý z pobaltských štátov, aby otestoval, či sa Severoatlantická aliancia zmobilizuje. V rozhovore poskytnutom denníku The Daily Telegraph to tvrdí bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

06.02.2015 12:12
NATO, Anders Fogh Rasmussen Foto: ,
Bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen
debata (136)

Putin má podľa Rasmussena nebezpečné ambície, ktoré siahajú za Ukrajinu, a chce vyskúšať rozhodnosť Západu, pokiaľ ide o Pobaltie. Skutočným cieľom Kremľa je narušiť solidaritu aliancie a obnoviť nadvládu Ruska vo východnej Európe.

„Tu nejde o Ukrajinu. Putin chce vrátiť Rusko do jeho pôvodnej pozície veľmoci,“ vyhlásil niekdajší šéf NATO. „Je vysoko pravdepodobné, že bude intervenovať v Pobaltí, aby vyskúšal článok 5 Severoatlantickej aliancie,“ dodal s poukazom na zakladajúcu zmluvu NATO. Jej piaty článok zakotvuje kolektívnu bezpečnosť. Vyplýva z neho, že ozbrojený útok hoci na jediného člena aliancie bude považovaný za útok na všetky členské štáty a bude mať za následok koordinovanú akciu, vrátane možného použitia ozbrojenej sily.

„Putin vie, že ak prekročí túto červenú čiaru a zaútočí na člena NATO, bude porazený. To si povedzme úplne jasne,“ konštatoval Rasmussen. Zároveň však upozornil, že ruský prezident je „špecialista na hybridnú vojnu“. Pod týmto výrazom treba rozumieť skrytú vojenskú intervenciu.

Panujú obavy, že Kremeľ vyvolá v Estónsku alebo v Lotyšsku, kde žijú silné ruské menšiny, konflikt podobný východnej Ukrajine. So skrytou vojenskou intervenciou pomocou vojakov a zbraní bez označenia. To môže podľa Rasmussena zvádzať slabších členov aliancie k bagatelizovaniu konfliktu, či už kvôli ochrane obchodných vzťahov s Ruskom alebo kvôli prokremeľským sympatiám, ako je tomu v prípade Maďarska alebo Grécka.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Vladimir Putin #Pobaltie #Anders Fogh Rasmussen