Do oblasti Donbasu dorazil z Ruska ďalší konvoj s pomocou

Na východ Ukrajiny v nedeľu pricestoval už 13 konvoj s ruskou pomocou určenou oblastiam, ktoré ovládajú proruskí separatisti.

08.02.2015 09:53 , aktualizované: 12:24
debata (82)

Informovala o tom agentúra TASS. Kým Rusi podobné zásielky označujú za „humanitárnu“, Kyjev Moskvu podozrieva, že touto cestou poskytuje rebelom aj vojenský materiál.

Podľa agentúry TASS celkovo viac ako 170 nákladných áut vezie vyše 1800 ton nákladu ako predošlé kolóny do dvoch povstaleckých bášt, Donecka a Luhanska. Ide vraj hlavne o potraviny, stavebný materiál a ďalšie veci potrebné na zabezpečenie života.

Ukrajinská vláda je ale presvedčená, že Moskva pod rúškom humanitárnej pomoci vzbúrencom dodáva najrôznejšie vojenskú výbavu, možno aj výzbroj. Rusi ako v predošlých prípadoch aj tentoraz tvrdia, že na hraniciach sa na kontrole nákladu podieľali ukrajinskí pohraničníci a pozorovatelia OBSE. Konvoje ale prekročia úseky hranice ovládané povstalcami, a tak sa skutočné ukrajinské úrady na kontrolu nedostanú.

„Všetky automobily prešli colnou kontrolou, prešli hranicu a vydali sa smerom na Doneck a Luhansk,“ povedal podľa agentúry TASS k výprave hovorca ruského ministerstva pre mimoriadne situácie Oleg Voronov.

Na východe Ukrajiny sú ďalší mŕtvi

Na východe Ukrajiny pokračujú boje a ďalej umierajú ľudia bez ohľadu na zvýšené diplomatické úsilie zastaviť konflikt, ktoré priniesol nový nemecko-francúzsky mierový návrh. Ukrajinská armáda informuje o ďalších siedmich desiatkach mŕtvych proruských povstalcov za uplynulých 24 hodín. Pokiaľ ide o celkový počet obetí bojov, nemecký denník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) tvrdí, že je v skutočnosti päťdesiatkrát vyššia, než uvádza OSN.

Tlačové stredisko protipovstaleckej operácie vládnych síl v Donbase (ATO) podľa agentúry Ukrinform dopoludnia oznámilo, že od soboty zahynulo 70 teroristov, ako Kyjev označuje proruských separatistov. Armáde sa vraj zároveň podarilo nepriateľovi zničiť 14 kusov bojovej techniky, vrátane tankov, raketometov, samohybných diel a automobilov.

Podľa zatiaľ posledných údajov Organizácie Spojených národov si konflikt na východe Ukrajiny od apríla vyžiadal životy okolo 5400 ľudí. Ukrajinský prezident Petro Porošenko podľa denníka Ukrajinská pravda v sobotu na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Mníchove povedal, že bolo zabitých 1432 vojakov a viac než 5600 civilistov. Experti ale upozorňujú, že skutočný počet obetí bude zrejme vyššia.

Noviny FAS s odvolaním sa na nemecké spravodajské služby napísali, že pri bojoch na východe Ukrajiny doteraz zahynulo takmer 50 000 vojakov a civilných obyvateľov. Spravodajské zdroje vraj považujú oficiálne uvádzané čísla za zjavne znížené a nepravdepodobné. Po ťažkých stretoch strany napríklad oznamujú jednociferné straty, ale v skutočnosti bývajú mŕtvych desiatky.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kríza na Ukrajine #humanitárny konvoj