Nigéria pre násilnosti odkladá voľby

Nigérijská volebná komisia oznámila, že odkladá o šesť týždňov prezidentské a parlamentné voľby naplánované pôvodne na 14. februára.

08.02.2015 10:43
Nigéria, voľby Foto: ,
Nigérijská polícia zaisťuje bezpečnosť počas demonštrácie proti odkladu volieb.
debata (1)

Cieľom je dať vojenským silám z viacerých krajín čas na zabezpečenie severovýchodných oblastí sužovaných povstaním militantnej skupiny Boko Haram. Pre tlačovú agentúru AP to v sobotu povedal zdroj blízky komisii, podľa ktorého momentálne nie je možné zaistiť bezpečnosť voličov. Milióny ľudí by tiež mohli prísť o možnosť hlasovať, keďže islamisti majú rozsiahle územia na severovýchode pod svojou kontrolou a ich násilnosti vyhnali z domovov najmenej 1,5 milióna obyvateľov. Povstalci už avizovali, že sa voľby v krajine pokúsia narušiť útokmi. Opozícia odsun volieb kritizovala, nový termín bol stanovený na 28. marca.

Veľká ofenzíva vojenských lietadiel a pozemných jednotiek Čadu a Nigérie za posledných desať dní vyhnala povstalcov z desiatok miest a dedín. Plánované sú ešte väčšie operácie za účasti ďalších afrických krajín vrátane Nigeru, Kamerunu a Beninu. Americké tajné služby odhadujú, že Boko Hram majú 4 000 až 6 000 „fanatických bojovníkov“. Ich povstanie si od roku 2009 vyžiadalo už tisíce obetí na životoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria