Ministri zahraničia EÚ schválili rozšírenie sankcií

Ministri zahraničia členských krajín Európskej únie schválili v pondelok na svojom zasadnutí v Bruseli rozšírenie protiruských sankcií. So zverejnením rozhodnutia a tým s nadobudnutím jeho účinnosti ale Únia počká týždeň, a to do 16. februára.

09.02.2015 07:04 , aktualizované: 14:25
debata (73)

Tak, ako sa už pred stretnutím predpokladalo, na zozname sa nachádza 19 osôb a 9 podnikov, uviedli osoby z okruhu Rady ministrov.

Odsunutie zverejnenia o týždeň dáva Únii čas na reakciu po prípadnom úspechu terajšieho diplomatického vyjednávania nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Novými menami sa rozšíril zoznam osôb, ktorých kontá a vstupné víza budú zmrazené, zo 132 na 151. Počet podnikov, ktorých sa týkajú sankcie, sa zvýšil z 29 na 37.

Podobu rozšírenia zoznamu osôb a právnických osôb s mrazeným majetkom a zakázaným vstupom dohodli únijní veľvyslanci už koncom minulého týždňa. Splnili tiež úlohu predchádzajúcej mimoriadnej schôdzky ministrov zahraničia, ktorí v pondelok mali diplomatickú dohodu formálne potvrdiť.

Medzi osobami, ktorých sa majú sankcie po novom týkať, figuruje päť Rusov, uvádzali v minulých dňoch agentúry. Nejde zrejme o žiadnych vysokých ruských činiteľov. Medzi deviatkou organizácií má byť jedna ruská.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #Ukrajina #kríza na Ukrajine #sankčný zoznam #protiruské sankcie