Obama pripustil dodávky zbraní Kyjevu, rozhodnutie ale nepadlo

Možnosť vojenského riešenia ukrajinskej krízy bola vždy malá, Rusko má mohutnú armádu. Ale ak zlyhá diplomacia, je dodávka obranných zbraní Kyjevu možná, povedal americký prezident Barack Obama po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Rozhodnutie ale zatiaľ nepadlo, dodal.

09.02.2015 07:11 , aktualizované: 19:15
Merkelová, Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii v Bielom dome vo Washingtone.
debata (125)

K dodávkam zbraní ukrajinskej vláde vyzývajú americkí republikáni. Vo Washingtone sa podľa amerických médií predpokladá, že konečné rozhodnutie o prípadných zbrojných dodávkach Kyjevu závisí od výsledku terajších diplomatických konzultácií, ktoré by mali vyvrcholiť stredajším summitom v bieloruskom Minsku. Zúčastniť sa ho majú najvyšší predstavitelia Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska.

Obama v pondelok na tlačovej konferencii povedal, že Spojené štáty sú so svojimi európskymi spojencami za diplomatické riešenie konfliktu na východe Ukrajiny. „Pracujeme ďalej na diplomatickom riešení, ale zároveň varujeme, že ak Rusko bude pokračovať vo svojom terajšom kurze, ktorý ničí ruskú ekonomiku, poškodzuje ruský ľud a má zároveň strašný vplyv na Ukrajinu, izolácia Ruska sa len prehĺbi, a to politicky aj ekonomicky,“ uviedol americký prezident.

„Sme absolútne zajedno v názore, že v 21. storočí nemôžeme nečinne stáť a dopustiť, aby sa v Európe prekresľovali hranice pod hlavňami pušiek,“ zdôraznil šéf Bieleho domu.

Merkelová povedala, že napriek zlyhaniam v rokovaniach ďalej trvá na diplomatickom riešení a odmieta vojenské vyústenie ukrajinskej krízy. „Spojenectvo medzi Spojenými štátmi a Európou zostane pevné, aj keď spolu obe strany vždy nesúhlasia,“ vyhlásila kancelárka. Ak nebude diplomacia vo vzťahu s Ruskom fungovať, „budú musieť Európa a USA preskúmať ďalšie možnosti,“ upozornila.

Merkelová sa dôrazne postavila za zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny, čo označila za kľúčový problém ako vo vzťahu k anektovanému Krymu, tak aj k separatistickému povstaniu v Donbasu. „Ak sa zásady územnej celistvosti vzdáme, neudržíme v Európe mierový poriadok,“ varovala.

Nemecká kancelárka prišla do Washingtonu po intenzívnom vyjednávaní, ktoré spolu s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom v minulých dňoch viedla v Kyjeve a v Moskve. Predbežné rokovania, o ktorých verejnosť nebola zatiaľ podrobnejšie informovaná, chcú najvyšší predstavitelia Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska dokončiť na summite v Minsku.

Komisár Hahn si myslí, že konferencia pre Ukrajinu môže byť v apríli

Darcovská konferencia pre Ukrajinu by sa mohla uskutočniť v apríli, myslí si európsky komisár pre susedskú politiku Johannes Hahn. Novinárom v pondelok pri príchode na rokovanie s ministrami zahraničia EÚ pripomenul, že podmienkou jej usporiadania je konkrétny plán reforiem predložený vládou v Kyjeve ešte tento mesiac.

„V minulých dňoch sa ukrajinská vláda sústredila na iné veci,“ poznamenal Hahn. Ukrajinská armáda v posledných týždňoch čelí po krachu prímeria ofenzíve separatistov, ktorí sa tešia rozsiahlej ruskej podpore. Podľa Hahna je však potreba obnovy krajiny zásadná, eurokomisár pripomenul napríklad prepad ukrajinskej meny. „To je niečo, čo je potrebné riešiť,“ dodal.

Medzinárodná darcovská či investičná konferencia, ktorá by mala pomôcť Kyjevu získať dodatočné a potrebné finančné prostriedky, sa mala pôvodne uskutočniť vlani na jeseň. Presný dátum však nebolo nikdy stanovený a stále sa odsúva.

Rokovanie diplomatov o Ukrajine je neverejné

Kancelárka Angela Merkelevá a prezident... Foto: SITA/AP
Angela Merkelová, Vladimír Putin Kancelárka Angela Merkelevá a prezident Vladimir Putin.

Z rokovania vysokých diplomatov Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska, ktorí v Berlíne pripravujú stredajší summit o ukrajinskej kríze, nebudú vydané žiadne tlačové informácie. V nemeckej metropole to oznámil hovorca nemeckého ministerstva zahraničia Martin Schäfer. Únik informácií by podľa neho mohol vyhliadky na stredajšie stretnutie v Minsku ohroziť.

„Naším cieľom je konanie minského summitu umožniť,“ povedal nemecký hovorca agentúre DPA. Dodal ale, že otázka usporiadania summitu Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska je stále otvorená. Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius v pondelok v Bruseli oznámil, že v utorok budú konzultácie pokračovať s tým, že diplomati sa presunú do Minska.

Východiskom diplomatických rokovaní je návrh, ktorý v závere uplynulého týždňa nemecká kancelárka Angela Merkelová spolu s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom predložila svojim partnerom v Kyjeve a v Moskve. Šéf Kremľa Vladimir Putin cez víkend svoje stredajšie stretnutie v Minsku podmienil tým, že sa vopred podarí „dohodnúť niekoľko stanovísk, ktoré sme v poslednej dobe intenzívne posudzovali“.

Podľa vyhlásenia Laurenta Fabiusa chcú diplomatickí zástupcovia uvedených štyroch krajín prerokovať najmä stiahnutie ťažkých zbraní od línie frontu, kontrolu ukrajinsko-ruskej hranice a budúci administratívny štatút povstaleckých území v Doneckej a Luhanskej oblasti. „Veľa práce je pred nami, výsledky zatiaľ na stole nie sú. Urobíme ale všetko pre to, aby sme krízu urovnali diplomatickou cestou,“ povedal Fabius.

Do Minsku v pondelok odcestoval vyjednávač luhanských povstalcov Vladislav Dejnego, aby sa do príprav stredajšieho summitu zapojil. Ruským novinárom to povedal vodca luhanských separatistov Igor Plotnickij. Potvrdil, že jedným z hlavných tém je vedenie frontovej línie, ktorá sa od uzavretia prvého prímeria začiatkom septembra výrazne zmenila v prospech povstalcov.

„Línia frontu bude stanovená tam, kde je teraz. Sotva od nej ustúpime. Taký bude základ rokovaní, o všetkom ostatnom je možné rokovať,“ konštatoval Plotnickij. Pokiaľ ide o povolanie zahraničných mierových síl, o ktorom sa na Ukrajine aj v Rusku špekuluje, pre povstalcov je žiaduce, aby medzi nimi boli vojaci z Ruska a Bieloruska, uviedol vodca luhanských ozbrojencov.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Angela Merkelová #Ukrajina #kríza na Ukrajine