Orbána čaká bratovražedný boj

Maďarský premiér čelí nebývalej výzve. Týždeň pred politicky háklivou návštevou šéfa Kremľa a necelé dva týždne pred doplňovacími voľbami, v ktorých vládnemu Fideszu hrozí, že po piatich rokoch stratí ústavnú väčšinu, hodil Viktorovi Orbánovi rukavicu jeho dlhoročný kľúčový spojenec. Veľkopodnikateľ Lajos Simicska, ktorého rozhodujúce zásluhy na tom, že sa Fidesz dostal k moci, uznávajú aj Orbánovi najvernejší stúpenci, vyhlásil vláde vojnu na život a na smrť.

09.02.2015 12:30
Maďarsko, Viktor Orbán, Fidesz Foto: ,
Proti Viktorovi Orbánovi sa postavil jeho dlhoročný kľúčový spojenec. Vyhlásil vláde vojnu na život a na smrť.
debata (26)

"Prepadol ma od chrbta… Viktor Orbán je jeden geňo,“ povedal Simicska pre portál Hír24 o svojom bývalom kamarátovi z gymnázia i vysokej školy po tom, čo Orbána obvinil z útoku na slobodu tlače a z pokusu o puč na vlajkových lodiach jeho mediálneho impéria.

Studená vojna medzi bývalými spojencami prepukla už vlani, keď po jarných parlamentných voľbách Orbán začal na úkor Simicsku preferovať iné záujmové skupiny. O čo menej štátnych objednávok začala dostávať Simicskova stavebná firma, o to s menším zápalom slúžili Fideszu jeho spravodajská televízia HírTV, rádio Lánchíd i denník Magyar Nemzet, ktoré mali dlho povesť Orbánových hlásnych trúb. Konflikt prerástol do horúcej fázy až minulý týždeň, keď Fidesz ohlásil zámer zaťažiť médiá novou päťpercentnou­ daňou.

"Simicska vedie vojnu proti Orbánovi, lebo svoje mediálne spoločnosti vidí ako obeť nových, vládou pripravovaných pravidiel zdanenia inzercie,“ hovorí pre Pravdu Martin Brusis z Mníchovskej univerzity Ludwiga Maximiliana. "Ale to je len povrch. Tento konflikt je zrejme iba symptómom zásadnejšieho odcudzenia, ku ktorému vlani došlo medzi Orbánom a Simicskom, doterajším hlavným oligarchom Fideszu. Orbán stratil dôveru v Simicsku, začal ho vnímať ako príliš silnú hrozbu pre moc Fideszu. Premiér sa preto snaží posilniť iných oligarchov napojených na Fidesz, ako sú Zsolt Hernádi z MOL-u či István Garancsi, majiteľ Videotonu FC, aby znížil svoju závislosť od Simicsku,“ dodáva nemecký expert.

Aj podľa Istvána Hegedűsa, šéfa mimovládnej organizácie Maďarská európska spoločnosť, zúri medzi Orbánom a Simicskom boj o moc, peniaze a vplyv. "Simicska nie je iba mediálny magnát, ale – hoci neformálne – bol aj druhou až treťou najdôležitejšou postavou impéria Fideszu a takmer tri desaťročia aj Orbánovým najbližším priateľom. Mal rozhodujúce slovo pri verejných investíciách a výrazný vplyv na premiérove rozhodnutia v personálnych otázkach. V minulosti bol aj straníckym pokladníkom. Vlani však Orbánovi napadlo decentralizovať vplyv oligarchov a ukázať, že všetci, vrátane Simicsku, sú pod jeho politickou kontrolou,“ vysvetľuje Hegedűs podstatu sporu.

Len čo dosadil lojálnych ľudí na čelo svojich médií namiesto bývalých šéfov, ktorí odmietli jeho príkaz začať tvrdo kritizovať Orbána, Simicska odcestoval z Maďarska. "Vojna je taká vec, že buď jeden, alebo druhý padne,“ povedal pre Hír24. "Odkrágľujú ma, zastrelia alebo ma zrazí auto,“ vysvetlil, čo mu doma hrozí.

"Simicska hovorí o Orbánovi spôsobom, aký bol doteraz nepredstaviteľný. Pripúšťa aj svoju fyzickú likvidáciu. Obaja sa pritom veľmi dobre poznajú,“ poznamenáva Hegedűs. "Aj keď Orbán vyhrá, dôsledky konfliktu môžu byť pre neho zničujúce. Režim ukázal svoju najhoršiu tvár: boj gangstrov na samom vrchole moci. Po tomto už bude takmer nemožné pokúšať sa ľudí presvedčiť, že Orbánov režim má aj iné poslanie ako centralizáciu moci za každú cenu,“ zdôrazňuje liberálny politológ.

V zápase dvoch bývalých spojencov má premiér v rukách viac tromfov. Do súboja však ide v neľahkom období, keď od jesene stratil Fidesz podporu tretiny svojich voličov. Na budúci týždeň Orbán privíta v Budapešti Vladimira Putina a Simicskove médiá si sotva odpustia príležitosť povzbudiť kritikov vládnej proruskej politiky. O dva týždne sa zase opozícia pokúsi v doplňovacích parlamentných voľbách vo Veszpréme vziať Fideszu poslanecké kreslo uvoľnené maďarským eurokomisárom, bez ktorého vláda stratí ústavnú väčšinu.

„Nevieme, či v tejto vojne bude jeden porazený, alebo dvaja. Uvidíme, kto prvý vypáli z ťažkých zbraní, a ako,“ hovorí pre Pravdu Péter Krekó, riaditeľ ústavu Political Capital, a dodáva: "Obaja o sebe navzájom vedia veľmi veľa. Orbán má pod svojou kontrolou politické inštitúcie aj prokuratúru. V tomto konflikte však obe strany môžu stratiť príliš veľa.“

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz