Putin: Za ukrajinský konflikt môže Západ

Ruský prezident Vladimir Putin zvalil vinu za krvavý konflikt na Ukrajine na Západ. V rozhovore pre egyptský denník al-Ahram na úvod jeho návštevy Egypta Putin ostro kritizoval západné krajiny za "plané sľuby", že Severoatlantická aliancia sa nebude rozširovať o štáty bývalého Sovietskeho zväzu.

09.02.2015 12:16
Rusko, Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (445)

Západ podľa ruského lídra takto ignoruje záujmy Ruskej federácie a bývalé sovietske republiky destabilizuje tým, že ich núti rozhodnúť sa medzi Ruskom a Európou.

„Opakovane sme varovali Spojené štáty a ich západných spojencov pred vážnymi dôsledkami ich zasahovania do ukrajinských vnútorných záležitostí, no náš názor nepočúvali,“ vyhlásil podľa BBC Putin, podľa ktorého Západ podporoval puč na Ukrajine, ktorý viedol k pádu vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča.

Konflikt na Ukrajine sa začal pred necelým rokom anexiou Krymu Ruskom a proruským povstaním na východe krajiny. Povstalcov podľa ukrajinskej vlády podporuje Rusko, čo však Moskva popiera. Západ už z tohto dôvodu uvalil na Rusko niekoľko sérií sankcií.

Ukrajinský konflikt si doteraz vyžiadal vyše 5300 mŕtvych. Len za posledné tri týždne si zintenzívnenie bojov vyžiadalo 224 civilných obetí. Vyše 900-tisíc ľudí vrátane asi 136 000 detí muselo pre boje opustiť svoje domovy v rámci Ukrajiny. Z krajiny utieklo asi 600-tisíc ľudí, z toho 400-tisíc do Ruska.

445 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #kríza na Ukrajine