Stovky ruských vojakov začali manévre blízko Ukrajiny

Stovky ruských vojakov začali v utorok nové manévre v oblastiach susediacich s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že cvičenie začali deň pred plánovaným summitom o ukrajinskej kríze v bieloruskej metropole Minsk.

10.02.2015 10:13
debata (47)

Na východe Ukrajiny sa ďalej bojuje predovšetkým pri meste Debaľceve, o ktorom proruskí separatisti tvrdia, že ho už úplne obkľúčili. Za posledných 24 hodín pri stretoch zahynulo ďalších sedem ukrajinských vojakov a civilistov.

V ruskom Južnom vojenskom okruhu, ktorého časti priliehajú k Ukrajine, sa do nového vojenského cvičenia zapojilo okolo 2-tisíc príslušníkov ruských prieskumných jednotiek. Podľa ruských úradov, citovaných agentúrou Interfax, by cvičenie malo trvať mesiac.

Ďalších viac ako 600 členov ruských pobrežných jednotiek sa podľa velenia ruskej Čiernomorskej flotily od utorka zúčastňuje na manévroch na Kryme, ktorý Rusko vlani v marci anektovalo.

V Minsku sa majú v stredu stretnúť vodcovia Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka na rokovaniach o ukončení bojov na východnej Ukrajine.

Ukrajinská armáda uviedla, že najintenzívnejšie boje zvádzajú jej vojaci pri východoukrajinskom meste Debaľceve. Za uplynulý deň padlo sedem vojakov a 23 ich utrpelo zranenia. „V noci z 9. na 10. februára sme zaznamenali nárast útokov na ukrajinské pozície,“ povedal armádny hovorca.

Civilné straty znovu hlási ostreľované mesto Doneck, ktoré je v rukách rebelov. Podľa miestnej radnice tu od utorka zahynuli dvaja civilisti a ďalších 12 bolo zranených.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #vojenské cvičenie #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #Debaľceve