Obama vypočul Merkelovú a čaká

Po nedávnom rokovaní v Kyjeve a Moskve a následnom informovaní na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii zamierila v pondelok nemecká kancelárka Angela Merkelová do Bieleho domu.

10.02.2015 10:45
Ukrajina, plameň, oheň, Kyjev, protest,... Foto:
Ukrajinci v pondelok pálili pneumatiky pred kyjevskou radnicou. Protestovali tak proti niekoľkonásobnému rastu cien za mestskú hromadnú dopravu vrátane metra.
debata (153)

Všeobecne sa predpokladalo, že prezidentovi USA Barackovi Obamovi bude tlmočiť najnovšie európske stanovisko k vývoju krízy na Ukrajine a plán jej ukončenia. Merkelová podľa mnohých zároveň „z prvej ruky“ podľa očakávania tlmočila aj postoj ruského prezidenta Vladimira Putina.

Možnosť vojenského riešenia ukrajinskej krízy bola vždy malá, Rusko má mohutnú armádu. Ale ak zlyhá diplomacia, je dodávka obranných zbraní Kyjevu možná, povedal včera Obama po rokovaní s Merkelovou. Rozhodnutie však zatiaľ nepadlo, dodal.

Kancelárka Merkelová vraj dala prezidentovi Putinovi ultimátum do stredy. Dovtedy sa má vyjadriť k navrhovanej „cestovnej mape“ týkajúcej sa ukončenia bojových aktivít v Donbase. V prípade, ak Putin odmietne, je už pripravený nový balík protiruských sankcií, ktoré by mali začať platiť v stredu. Teda vzápätí po prípadnom neúspechu v Minsku.

Viacerí pozorovatelia poukazujú na slabinu európskych diplomatických aktivít, ktorou je médiami proklamovaný pokračujúci ultimatívny tón smerom k Moskve. Prvé reakcie z Kremľa to napokon potvrdzujú. Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov citovaný agentúrou RIA Novosti nielenže odmietol akékoľvek špekulácie o Merkelovej ultimáte Putinovi počas rokovania v Moskve, ale zároveň pripomenul: „Povedali sme už všetko o tóne na rokovaniach. Nikto a nikdy s prezidentom nekomunikoval a ani nemôže v ultimatívnom tó­ne.“

Zatiaľ čo politici hľadajú východisko z ukrajinskej občianskej vojny, samotní obyvatelia v samozvanej Doneckej a Luhanskej republike čelia prehlbujúcej sa humanitárnej katastrofe. Podľa Andreja Purgina, predsedu parlamentu DĽR, situáciu ešte viac komplikuje rozhodnutie Kyjeva uskutočniť prísne kontrolné opatrenia na hraniciach. „Je to úplná blokáda,“ cituje RIA Novosti Purgina.

Aj podľa Andrea Ciocca z organizácie Lekári bez hraníc je humanitárna situácia v oboch republikách i celom Donbase veľmi zlá.

„Lekári našej organizácie pracujú bez nároku na odmenu. Pomáhajú ľuďom, ale aj bojovníkom na jednej i druhej strane frontu. Niet však liekov ani v súkromných lekárňach. A to nehovorím o ich cene,“ povedal lekár v rozhovore pre Radio Vaticana. Zároveň potvrdil, že Kyjev nevypláca mzdy lekárom a sestrám v nemocniciach na území kontrolovanom povstalcami ani ich nezásobuje potrebnými liekmi. „Aj dôchodcovia sú bez dôchodkov,“ dodal Ciocca a kriticky sa vyslovil aj o slabej aktivite mimovládnych medzinárodných organizácií a agentúr v súvislosti s humanitárnou situáciou na Ukrajine.

Povedali

VITALIJ DUDIN, ukrajinský politológ
Vitalij Dudin

VITALIJ DUDIN, ukrajinský politológ: Americké dodávky zbraní len umocňujú obvinenie, podľa ktorého Ukrajina je závislá od amerického imperializmu. Vstup do NATO, alebo čo i len plán tak urobiť, môže prehĺbiť rozkol na Ukrajine. Jediným východiskom je ukončenie vojny. Teda rokovanie, zastavenie bojových operácií a riešenie sociálnych problémov. Ukrajina musí byť nezávislá od akéhokoľvek imperializmu. Vyžaduje to však zbavenie oligarchov moci a následný rozvoj hospodárstva na prospech celej spoločnosti.

MICHAIL POGREBINSKIJ, ukrajinský politológ
Michail Pogrebinskij

MICHAIL POGREBINSKIJ, ukrajinský politológ: Obamova administrácia zatiaľ nerozhodla o dodávkach útočných zbraní Ukrajine, a to napriek tlaku republikánov a časti demokratov. Prezident má veľa vnútorných problémov. Proti nemu je Kongres aj Senát. Kongres môže vymenovať za ministra obrany Johna McCaina, ktorý je psychicky narušený od vojny vo Vietname. Ak sa nepodarí dosiahnuť nejakú dohodu o zastavení konfliktu, tak budú rásť vojenské aktivity. Na prípadné dodávky amerických zbraní môže Putin reagovať dodávkami ťažkých zbraní vrátane lietadiel povstalcom, a to by malo ťažké následky.

Oleh VOSTRYCH, ukrajinský politológ
Oleh Vostryh

OLEH VOSTRYCH, ukrajinský politológ: Ukrajina, ktorá dnes väčšinou bojuje so zbraňami z čias ZSSR, by si mohla v ozbrojenom konflikte upevniť pozíciu, ak by mala za chrbtom podporu sofistikovaných zbraní. Zo strany USA počuť o ich dodávkach. Ide však zatiaľ o informačný nátlak na postoj strán, ktoré rokujú diplomatickými kanálmi.

GEORGIJ FIODOROV, ruský poslanec, politológ
Georgij Fiodorov

GEORGIJ FIODOROV, ruský poslanec, politológ: Prípadné dodávky amerických zbraní Kyjevu zhoršia situáciu a povedú k eskalácii konfliktu. Navyše to Moskva môže chápať ako otvorené zasahovanie USA do vnútroštátneho konfliktu. Vývoz zbraní môže vtiahnuť do konfliktu aj druhé krajiny vrátane konfrontácie medzi USA a Ruskom. O tom, že Európania si uvedomujú túto hrozbu, svedčí aj najnovšia aktivita Merkelovej a Hollanda.

Zdroj: Versia.ru

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Ukrajina