Ruský súd znova predĺžil väzbu ukrajinskej pilotky Savčenkovej

Ruský súd v utorok predĺžil väzbu väznenej ukrajinskej letkyne Nadeždy Savčenkovej do 13. mája. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na rozhodnutie sudcu Artura Karpova.

10.02.2015 16:57
Nadežda Savčenková, Ukrajina, pilotka, únos,... Foto: ,
Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková hovorí s novinármi krátko po jej zadržaní v Luhansku.
debata (61)

Súd odmietol návrhy obhajcov na prepustenie Savčenkovej do domáceho väzenia alebo na „akúkoľvek“ kauciu. Nesúhlasil ani s návrhom na poskytnutie záruky zo strany ukrajinskej ombudsmanky.

Savčenková je v ruskom väzení od vlaňajšieho júna, keď bola zadržaná na ruskej strane hraníc. Ruská strana tvrdí, že sa nedostala do Ruska ako zajatec, ale vraj prešla hranice ako utečenec s falošnými dokladmi.

Ešte ako príslušníčka dobrovoľníckeho práporu vraj úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na neozbrojených ruských novinárov, z ktorých dva zahynuli.

Ukrajinská väzenkyňa, ktorá sa medzitým v októbri stala poslankyňou kyjevského parlamentu, akékoľvek previnenie odmieta a tvrdí, že bola do Ruska zavlečená násilím.

Ruský súd už vlani v decembri napriek protestom Kyjeva predĺžil väzbu Savčenkovej do 13. februára.

Letkyňa už takmer dva mesiace drží protestnú hladovku, podľa obhajcu Marka Fejgina sa jej zdravotný stav výrazne zhoršuje. „Ďalšie väznenia Savčenkovú zabije,“ povedal súdu advokát Ilja Novikov.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Rusko #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Nadežda Savčenková