Gréci majú novú vládu, Tsiprasov kabinet získal dôveru

Grécky parlament vyslovil v noci z utorka na stredu dôveru koaličnej vláde ľavicovej strany Syriza premiéra Alexisa Tsiprasa a nacionalistických Nezávislých Grékov. Vládu podporilo 162 hlasov.

11.02.2015 02:00
Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky parlament vyjadril dôveru koaličnej vláde premiéra Alexisa Tsiprasa.
debata (2)

Proti sa vyslovilo v 300-člennom zákonodarnom zbore 137 poslancov, jeden nebol prítomný. Tsipras pred hlasovaním znovu zopakoval, že sa nemieni vrátiť k politike úsporných opatrení. Odmietol tiež predĺženie záchranného programu, napísala agentúra Reuters.

Tsiprasova krajne ľavicová strana Syriza zvíťazila na konci januára v predčasných voľbách, nezískala ale v parlamente absolútnu väčšinu, a musela tak vstúpiť do koalície s Nezávislými Grékmi, ktorí k jej 149 poslancom pridali svojich 13 kresiel.

Podľa Tsiprasa medzinárodný záchranný program pre Grécko, na základe ktorého Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond krajine poskytli pôžičky, stroskotal. Za ukončenú označil tiež spoluprácu so zástupcami spomínaných inštitúcií, takzvanou trojkou.

S veriteľmi chce do konca februára uzavrieť prechodnú dohodu, ktorá by Grécku umožnila prekonať obdobie potrebné na dohodnutie nových podmienok riešenia štátneho dlhu. Len rastom môže podľa neho Grécko „rozbiť nekonečný začarovaný kruh pôžičiek“.

Bývalý premiér Antonis Samaras pred hlasovaním Tsiprasa varoval, že nedovolí, aby Grécko pod jeho vedením nabralo „kurz na útes“. Samarasova konzervatívna strana Nová demokracia skončila v januárových voľbách na druhom mieste a odišla do opozície.

V Bruseli sa v stredu mimoriadne zídu ministri financií krajín platiacich eurom, aby rokovali o snahe Grécka zmierniť dlhovú záťaž krajiny. Už skôr ale z krajín eurozóny na čele s Nemeckom zaznelo, že by Grécko malo záchranný program požadujúci tvrdé úsporné opatrenia predĺžiť a plniť to, k čomu sa v minulosti zaviazalo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Alexis Tsipras