Zámena detí stojí francúzsku pôrodnicu veľa peňazí

Takmer dva milióny eur. Je to odškodné, ktoré francúzska pôrodnica v Cannes musí zaplatiť za zámenu dvoch novorodencov. Poškodené rodiny žiadali oveľa viac - až 12 miliónov eur, ale oznámili, že proti rozsudku nepodajú odvolanie. Verdikt vyniesol súd v Grasse na juhu krajiny.

11.02.2015 08:18
zámena detí, Francúzsko Foto: ,
Manon Serranová (vľavo), jedna zo žien, ktorá sa po 20 rokoch dozvedela, že nevyrastala u svojich skutočných rodičov, so svojou biologickou matkou Sophie.
debata

Nešťastný prípad sa stal pred dvadsiatimi rokmi. „Dve bábätká dostali žltačku a z kapacitných dôvodov ich uložili do jednej postieľky v nemocnici,“ pripomenuli noviny Le Figaro. Obom matkám sa nepozdával výzor ich detičiek, keď im ich potom priniesla zdravotná sestra. Tá však prvorodičky ubezpečila, že všetko je v poriadku – každá si berie vlastnú dcérku.

Jedna mladá žena mala vtedy 18 rokov, druhá bola o rok staršia. Šťastné, že si založili rodinu, sa už viac nevenovali podozreniu z pôrodnice.

Lenže časom vysvitlo, že jedno z dievčat sa vôbec nepodobá na svojho otca. Výzor bol natoľko odlišný, že kamaráti sa mu začali vysmievať. Podpichovali ho aj vážne upozorňovali, že s veľkou pravdepodobnosťou nesplodil dievča, ktoré vychováva. Keď požiadal o test DNA, pravda vyšla najavo. Nebol biologický otec. Požiadal matriku, aby vymazala jeho meno.

Nešlo však o koniec prípadu. Vyšetrovatelia zistili, že stopy vedú do pôrodnice. Našli aj osobu, ktorá mala zámenu detí na svedomí. "Bola to zdravotná sestra, ktorá nedodržiavala pracovné nariadenia, lebo trpela depresiami a bola alkoholička,“ poznamenala stanica BFMTV.

Keď pravda vyplávala na hladinu, dievčatá už mali desať rokov. „Je to znepokojujúce. Veľmi zvláštne. Človek stojí pred ženou, ktorá je jeho biologickou matkou, a pritom je to celkom neznáma osoba,“ spomína na rozpačité dojmy Manon Serranová, jedno z vymenených detí. Po dlhších úvahách sa rodiny dohodli, že dcéry zostanú v prostredí, v ktorom vyrastajú. Spočiatku sa všetci navštevovali, ale čoskoro od toho upustili. Ako príčinu uviedli odlišné sociálne a kultúrne zázemie.

Justičnú bodku za prípadom dal včera súd v Grasse. Každej dcére prisúdil odškodné 400-tisíc eur. Traja rodičia dostanú po 300-tisíc eur. Finančnej satisfakcie sa dočkajú aj súrodenci oboch vymenených, v súčasnosti už mladých dospelých žien. Traja inkasujú po 60-tisíc eur. Dokopy to vychádza 1,88 milióna eur. Väčšinu sumy zaplatí pôrodnica, zvyšok zdravotná poisťovňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #pôrodnica #zámena detí