Pri líbyjských brehoch sa utopilo zrejme až 300 utečencov

Pri stroskotaní dvoch lodí s utečencami pri brehoch Líbye zahynulo v pondelok asi 300 ľudí. Oznámila to v stredu hovorkyňa talianskej pobočky Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov.

11.02.2015 13:03 , aktualizované: 14:02
migranti, utopení Foto: ,
Snímka z videozáznamu talianskej pobrežnej stráže, ktorá ukladá na loď zabalené telá utopených ilegálnych migrantov.
debata (2)

Pri stroskotaní troch lodí s utečencami pri brehoch Líbye začiatkom tohto týždňa pravdepodobne zahynulo až 300 ľudí. Oznámil to v stredu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Odvoláva sa pritom na svedectvo deviatich imigrantov, ktorí na spomínaných plavidlách cestovali a ktorých zachránila talianska pobrežná hliadka a obchodné lode.

Hoci sa zatiaľ nepodarilo nájsť žiadne telá, je podľa UNHCR nanajvýš pravdepodobné, že všetci nezvestní utečenci sa utopili.

Chatrné nafukovacie lode sa dostali do problémov v pondelok, keď sa vraj prevrátili v búrke kvôli vysokým vlnám. Nie jednej z nich bolo 105 a na druhej 107 utečencov.

Záchranári našli iba deväť živých ľudí; jedného Malijca a jedného Senegalca na jednej lodi a sedem ľudí, vrátane jedného maloletého, na druhej lodi. Imigranti uviedli, že z Líbye vyplávali v sobotu a na mori s nimi bola ešte tretia loď.

Správy o treťom nezvestnom plavidle sú zatiaľ nejasné, tiež na jeho palube ale bola údajne zhruba stovka ľudí.

Zástupcovia Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) uviedli, že utečenci sa vydali na more v dvoch gumových člnoch, bez jedla a vody. Lode mali natoľko slabé motory, že nedokázali čeliť vysokým vlnám a potopili sa. Všetci, ktorí prežili, podľa všetkého pochádzajú zo západnej Afriky a hovoria francúzsky.

Už v noci na pondelok talianska pobrežná stráž zasahovala asi 200 kilometrov od ostrova Lampedusa pri lodi s utečencami, ktorá sa dostala do ťažkostí. Pomoc privolal jeden z pasažierov satelitným telefónom. Ľudia cestovali v otvorenom plavidle pri teplote len slabo nad nulou a talianske jednotky na ňom našli sedem utečencov, ktorí zomreli na podchladenie. Ďalších 22 ľudí kvôli podchladeniu zahynulo počas následnej plavby k talianskym brehom, uviedli talianske úrady.

Kvôli poslednej tragédii s možno až troma stovkami mŕtvych v stredu taliansky minister zahraničia Paolo Gentiloni vyzval na rozšírenie európskej misie Triton, v rámci ktorej únijné plavidlá od minulej jesene monitorujú talianske pobrežné vody. Misia Triton nahradila predošlú taliansku operáciu Mare Nostrum, ktorá mala oveľa väčší dosah. „Misia Triton nedostačuje, toto je len začiatok. Na záchranu utečencov v Stredozemnom mori je potrebné nasadiť viac síl a využiť viac zdrojov,“ povedal minister.

K väčšej solidarite s utečencami v stredu vyzval aj pápež František. Misiu Triton kritizoval aj zástupca Rady Európy (RE) Nils Muiznieks, podľa ktorého misia na svoje úlohy v súčasnom rozsahu nestačí.

Taliansko čelí obrovskému prílevu ilegálnych imigrantov z Afriky i Blízkeho východu, ktorí sa k nemu plavia po mori. Vlani talianske úrady týchto utečencov napočítali viac ako 170-tisíc. Počas tohtoročného januára ich dorazilo ďalších 3 500, a to aj napriek tomu, že kvôli nepriaznivému počasiu sú cesty cez more nanajvýš nebezpečné.

Pri pokuse prekonať Stredozemné more každoročne tisíce ľudí zomrú. Na prelome decembra a januára musela talianska pobrežná stráž zasahovať za dramatických okolností na troch nákladných lodiach, ktoré opustili posádky. Na palubách týchto plavidiel sa tiesnilo celkovo viac ako 2-tisíc ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Líbya #mŕtvi #utečenci #Lampedusa #imigranti #emigranti