Europarlament chce vedieť, či v EÚ boli tajné väznice CIA

Európsky parlament v stredu vyzval únijné štáty, aby preskúmali tvrdenia o tom, že na ich území údajne existovali tajné väznice zapojené do programu americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

11.02.2015 13:34
CIA Foto: ,
Sídlo americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) v Langley v štáte Virginia. Ilustračné foto.
debata (19)

Súčasťou uznesenia, ktoré europoslanci prijali na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu, je tiež kritika mučiacich výsluchových praktík CIA.

Europoslanci chcú, aby členské krajiny vo vyšetrovaní v nich zohľadnili novozistené dôkazy a aby trestne stíhali osoby, ktoré do možných operácií CIA boli zapojené.

Tiež poverili europarlamentný výbor pre občianske slobody, aby obnovil vyšetrovanie údajného prevozu a nezákonného zadržiavania väzňov v rámci programu CIA v európskych krajinách a aby do roka v tejto veci podal plénu správu.

V stredu prijaté uznesenie je reakciou na minuloročnú správu amerického Senátu, ktorá o rozsahu brutálnych vypočúvacích metód informovala a podľa ktorej tieto praktiky nepriniesli žiadne dodatočné spravodajské informácie. Predstavitelia americkej tajnej služby ale takýto senátny záver spochybňovali.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #CIA #väznice #Europarlament