Škótski nacionalisti chcú skončiť s politikou úspor

Škótska národná strana (SNP) požaduje, aby budúci britský parlament skončil s politikou úsporných opatrení a uvoľnil viac peňazí na verejné výdavky. Strana by za to vládu podporila v parlamentných voľbách 7. mája, uviedla v utorok líderka SNP Nicola Sturgeonová.

11.02.2015 13:39
debata (1)

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že SNP má šancu stať sa treťou najväčšou stranou v Británii a vziať tak desiatky kresiel labouristom.

Po neúspechu v referende o oddelení Škótska v septembri 2014 sa SNP, ktorá referendum iniciovala, trochu stiahla. V súčasnosti sa pohráva s myšlienkou podporiť po voľbách Labouristickú stranu (LP), keďže aj napriek veľkej rivalite medzi nimi sú obe strany ľavicové.

Labouristi však takúto dohodu vylučujú a vo voľbách dúfajú v absolútne víťazstvo.

„Verím, že ak bude vláda zložená z Labouristickej strany a bude potrebovať pomoc SNP, dokážeme ich ovplyvniť natoľko, aby k zníženiu britského dlhu zaujali umiernenejšie stanovisko,“ povedala pre rozhlasovú stanicu BBC Sturgeonová.

„Nehodlám však podporovať vládu, ktorá schvaľuje politiku úspor ubližujúcu najchudobnejším v krajine,“ dodala a zdôraznila, že úsporné opatrenia, ktoré presadzoval konzervatívcami vedený parlament, ekonomicky zlyhali.

LP prisľúbila, že v prípade víťazstva vo voľbách bude záväzky krajiny plniť pomalším tempom, než ako sa o to pokúšali konzervatívci.

V septembrovom referende sa za oddelenie Škótska od zvyšku Spojeného kráľovstva vyslovilo takmer 45 percent voličov, zatiaľ čo viac ako 55 percent bolo proti. Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #šetrenie #Škótsko