Tusk: Je to nádej, tá však nestačí. Lídri hodnotia dohodu z Minska zdržanlivo

Dohoda z Minska o prímerí na Ukrajine dáva nádej, iba nádej však nestačí, povedal po príchode na summit EÚ v Bruseli šéf Európskej rady Donald Tusk. Pripomenul, že podobná minuloročná dohoda sa naplnenia nedočkala. A preto si myslí, že je nutné zachovať si opatrnosť.

12.02.2015 16:04 , aktualizované: 19:05
summit EÚ, Donald Tusk Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk prichádza na miesto konania summitu EÚ o Ukrajine.
debata (34)

„Ukrajinská otázka bude v centre našej pozornosti, pretože sa netýka len naše solidarity s obeťami, ale v dlhodobom ohľade aj celého geopolitického usporiadania v Európe po roku 1989,“ povedal bývalý poľský premiér Tusk novinárom pri príchode na summit.

Začiatok schôdzky lídrov krajín EÚ sa odložil na 16.00, keďže nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande sa nemohli dostaviť načas. Tí od stredy večera spolu s prezidentmi Ruska a Ukrajiny Vladimirom Putinom a Petrom Porošenkom rokovali v Minsku o upokojení situácie na východe Ukrajiny. V Bruseli tiež očakávajú Petra Porošenka. (Viac v článku Rokovací maratón v Minsku sa skončil. Od nedele platí prímerie, oznámil Putin)

Tusk poznamenal, že ruská agresia a boje na východe Ukrajiny sú ohrozením európskej bezpečnosti. Dohodu z Minsku o prímerí privítal. „Dáva nádej. Nádej je dobrá, dokonca potrebná, ale nestačí. Testom bude skutočné dodržiavanie prímeria v realite,“ poznamenal.

Hollande: Dohoda nepredstavuje trvalé riešenie

Francúzsky prezident Hollande upozornil, že je potrebné na vzniknutej situácii ďalej pracovať, pretože súčasná dohoda nepredstavuje trvalé riešenie. Členské krajiny by podľa neho mali ďalej tlačiť na to, aby sa skutočné trvalé riešenie našlo.

François Holland Foto: SITA/AP, Thibault Camus
François Holland François Holland

Lídri európskych krajín sa podľa všetkého vo štvrtok nebudú zaoberať novými protiruskými sankciami. Podľa šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej dohoda predstavuje krok správnym smerom, aj keď nerieši všetky problémy. Teraz podľa nej pôjde predovšetkým o to, ako dohodnuté prímerie skutočne presadiť a zachovať. „Z našej európskej strany hľadáme praktické nástroje, ako jeho plnenie zaistiť, podporiť a pomôcť ho udržať,“ povedala. Už vo štvrtok premiérom navrhne niektoré konkrétne kroky, ako by EÚ mohla pomôcť dohodu presadiť a monitorovať. „Nemyslím si, že sa diskusia bude v tento deň týkať ďalších sankcií,“ povedala Mogheriniová.

Britský premiér David Cameron dohodu privítal. „Čo sa týka skutočného prímeria, vítam to,“ povedal. Vývoj v teréne je podľa neho podstatnejší ako slová na papieri. Ruský prezident Vladimir Putin podľa Camerona musí pochopiť, že ak Rusko nezmení svoj prístup, európske sankcie budú ďalej platiť.

Aj litovská prezidentka Dalia Grybauskaitéová upozornila, že sa stále nevyriešila otázka kontroly rusko-ukrajinskej hranice. „Preto je súčasné riešenie veľmi slabé a v budúcich dňoch uvidíme, ako sa uvedie do života,“ podotkla.

USA: Vítame dohodu o Ukrajine, Rusko však vraj musí stiahnuť zbrane

Dohoda o Ukrajine môže byť významným krokom na ceste k vyriešeniu ukrajinskej krízy, Rusko však skutočne musí z oblasti stiahnuť svoju vojenskú techniku. V reakcii na záver minských rokovaní to uviedol Biely dom, podľa ktorého čakajú dohodu zásadné skúšky funkčnosti.

Biely dom Foto: SHUTTERSTOCK
Biely dom, USA, Washington, Obama, Biely dom

Medzi nimi bude napríklad dodržiavanie vyhláseného prímeria či znovunastolenie ukrajinskej kontroly nad hranicou s Ruskom, myslí si úrad amerického prezidenta.

Podľa Washingtonu bude kľúčové, či sa podarí dodržiavať prímerie, ktorého začiatok bol stanovený na nedeľnú polnoc. „Skutočným testom dohody je jej plné a jednoznačné naplnenie, vrátane trvalého ukončenia násilností a obnovenia ukrajinskej kontroly nad svojou hranicou s Ruskom,“ reagoval Biely dom vo vyhlásení, podľa ktorého USA znepokojuje štvrtková eskalácia bojov, ku ktorej dochádza tri dni pred začiatkom pokoja zbraní.

Lukašenko si pochvaľuje Minský summit, z Merkelovej je nadšený

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko je spokojný s výsledkami minského summitu o Ukrajine, ktorého bol hostiteľom. Silný dojem na neho urobila najmä nemecká kancelárka Angela Merkelová, s ktorou sa stretol vôbec prvýkrát, informovala agentúra DPA.

Angela Merkelová a Alexander Lukašenko. Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Minsko, Bielorusko, Angela Merkelová, Alexander Lukašenko, Francoise Hollande Angela Merkelová a Alexander Lukašenko.

Summit bude chcieť Lukašenko podľa pozorovateľov využiť na posilnenie svojej popularity pred novembrovými prezidentskými voľbami a na urovnanie vzťahov s Európskou úniou.

Lukašenko, ktorý bol ešte nedávno na Západe označovaný za posledného diktátora Európy, sa chcel pred celým svetom ukázať ako dobrý hostiteľ udalosti prvoradého významu. „Lukašenko a jeho štátne médiá z týchto obrázkov vyžmýkajú maximum: despota teraz v úlohe sprostredkovateľa mieru,“ napísal nemecký server SpiegelOnline.

Po niekoľkohodinovej schôdzke najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska, vo štvrtok v rozhovore s agentúrou DPA 60-ročný bieloruský vodca konštatoval, že Minsk sa stal symbolom mieru.

Zo svetových štátnikov, ktoré privítal v ohromujúcom Paláci nezávislosti, na Lukašenka viditeľne zapôsobila Merkelová, ktorej na privítanie odovzdal kyticu bielych tulipánov. „Vďaka jej aktivite sa podarilo dosiahnuť zhodu,“ vyhlásil prezident krajiny, voči ktorej Európska únia stále uplatňuje sankcie a samotný Lukašenko je v EÚ od roku 2006 persona non grata. „Teraz ide ale o to, aby sa rokovania o ukončení vojny dôstojne uviedli do praxe,“ upozornil Lukašenko.

Merkelová podľa neho bola veľmi „pozorná“. „Úplne v popredí je u nej ľudskosť, potom je všetko ostatné,“ povedal Lukašenko. „Hovorí úžasne oslňujúcou ruštinou,“ pochválil nemeckú kancelárku, ktorá kedysi vyhrávala školské olympiády v ruštine.

Podľa bieloruskej agentúry BelTA Lukašenko ocenil všetkých účastníkov minského summitu. „Odviedli skvelú prácu. Prežili tento maratón,“ povedal po rokovaní novinárom.

S Merkelovou vraj Lukašenko hovoril tiež o májovom summite EÚ k východnému partnerstvu v Rige. Rozhodnutie o jeho účasti na stretnutí ale ešte nepadlo. „Je to samozrejme ešte ďaleko,“ poznamenal prezident, ktorý je na čele Bieloruska od roku 1994 a v novembri plánuje kandidovať v ďalších prezidentských voľbách.

Portál EUObserver poznamenal, že Lukašenko by rád Minský summit využil na posilnenie svojej popularity doma a na urovnanie vzťahov s EÚ. Server tiež pripomína, že Lukašenkove vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vychladli po tom, čo bieloruský prezident odmietol uznať ruskú anexiu Krymu a taktiež sa odmietol pripojiť k ruskému embargu na dovoz potravín z EÚ.

Andrej Kiska: Onedlho sa ukáže, či dohoda z Minska znamená obrat

Rokovania o vyriešení konfliktu na východe Ukrajiny prišli podľa prezidenta Andreja Kisku v období, keď vojenský konflikt a aj rôzne stanoviská k nemu, nadobudli nové a čoraz nebezpečnejšie rozmery. Prezident Kiska to vyhlásil v stanovisku na svojom oficiálnom profile na Facebooku, na ktoré upozornil hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Andrej Kiska Foto: Robert Hüttner, Pravda
Andrej Kiska Andrej Kiska

Prezident Kiska hovorí, že cesta k urovnaniu ukrajinského konfliktu je ešte dlhá, no onedlho sa ukáže, či rokovania a dohody z Minska znamenajú skutočne obrat. „Veľmi si želám, aby dnešné ranné posolstvo z Minska bolo skutočným koncom tragédie odohrávajúcej sa u našich susedov,“ uviedol Kiska v stanovisku na sociálnej sieti.

Ako uviedol Kiska, nočné rokovania sledoval s napätím i nádejou, ale aj s určitou úzkosťou, či sa podarí nájsť východisko z najväčšej krízy, ktorej čelíme v Európe. Podľa neho nik v Európskej únii si neželá vojnu, nik si neželá eskaláciu napätia vo vnútri Ukrajiny ani konflikt a sankcie s Ruskom.

„Angažovanosť lídrov Nemecka a Francúzska je jasným svedectvom toho, že využívame všetky možnosti, ktoré v Európskej únii máme na to, aby sme prispeli k zastaveniu tejto vojny, aby sa skončilo zabíjanie nevinných ľudí v krajine nášho suseda, aby sa Ukrajina mohla sústrediť na tak potrebné vnútorné reformy a aby mohla žiť podľa svojej vlastnej voľby,“ uviedol Kiska.

Ako dodal, jednoznačne dobrou správou pre občanov Ukrajiny je podpísanie dohody o masívnom štvorročnom programe s medzinárodným menovým fondom, ktorý umožní Ukrajine odvrátiť existenčné finančné problémy a rozbehnúť program a reformy, aké Ukrajina potrebuje.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Donald Tusk #prímerie #summit EÚ #Ukrajina