Radikáli vraj ovládli ďalšie iracké mesto na západe

Radikáli z Islamského štátu (IS) po mesiaci obliehaní získali kontrolu nad západoiráckým mestom Bagdádí. Sú v blízkosti tamojšej leteckej základne, na ktorej cvičia americkí inštruktori irackých vojakov. Dovnútra sa im ale podľa agentúry Reuters preniknúť nepodarilo.

12.02.2015 20:10
Islamský štát, Sýria, Kurdi, Irak, vojak, armáda, Foto:
Sýrsky kurdský ostreľovač nad sýrskym mestom Kobani.
debata (2)

Bagdádí leží asi 85 kilometrov severozápadne od strediska provincie Anbar mesta Ramádí. Zdroj Reuters povedal, že „90 percent mesta teraz ovládajú povstalci“.

IS na mesto útočil z dvoch smerov a ďalšia skupina jeho bojovníkov zamierila k silne stráženej leteckej základni Ajn al-Asad, ktorá sa nachádza asi päť kilometrov južne od mesta.

Na základni je 320 amerických inštruktorov, ktorí cvičia príslušníkov siedmej irackej divízie. IS na základňu útočil bez úspechu už v decembri.

Iracká vláda štvrtkový vývoj v provincii Anbar nekomentovala. V tejto rozľahlej časti Iraku žijú hlavne sunniti a IS začal provinciu obsadzovať začiatkom minulého roka. Neskôr sa presunul aj na sever Iraku a tam potom v lete vyhlásil kalifát.

Cenným spojencom Bagdadu v boji proti sunnitskému IS je šiítsky Irán. Jeden z veliteľov elitných iránskych revolučných gárd Kásem Sulejmání povedal, že sa blíži koniec radikálov bojujúcich v Iraku a Sýrii a že budú čoskoro porazení.

Pri príležitosti osláv 36. výročia iránskej islamskej revolúcie tiež tvrdil, že vplyv Iránu na Blízkom východe rastie. „Vidíme, že sa islamská revolúcia šíri do oblastí od Bahrajnu po Irak a od Sýrie po Jemen a tiež severnou Afrikou,“ povedal. Vplyv USA a sionistov, ako Iránci nazývajú Izrael, podľa generála Sulajmáního upadá.

Proti IS v Iraku a Sýrii bojujú od vlaňajška koaličné lietadla. Podľa štvrtkovej správy americkej armády, ktorá nálety koordinuje, podnikli od stredy letci 12 útokov v Iraku a tri v Sýrii. V Iraku sa lietadlá sústredili na ciele na severe, v blízkosti Mosulu a Kirkúku. V Sýrii napadli letci pozície IS na severe krajiny pri mestách Kobani a Hasaká.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #Islamský štát #islamskí radikáli