Summit EÚ: Fico odmieta obnovenie kontrol na hraniciach

Slovensko odmieta, aby sa v rámci boja proti terorizmu zjednodušilo zavádzanie kontrol na hraniciach vo vnútri schengenského priestoru.

13.02.2015 07:18
debata (34)

„Je návrh, aby sme prijali ustanovenia, ktoré zjednodušia zavádzanie vnútorných kontrol. To odmietame. Odmietame, aby sme vymýšľali ďalšie dôvody, ktoré by obmedzovali voľný pohyb osôb v rámci schengenu,“ povedal premiér Robert Fico po skončení summitu Európskej rady v Bruseli.

zväčšiť Lídri krajín EÚ na spoločnej fotografii na... Foto: SITA/AP, Michel Euler
summit EÚ, Fico Lídri krajín EÚ na spoločnej fotografii na summite únie, štvrtý sprava je slovenský premiér Robert Fico.

Na summite sa lídri krajín EÚ rozprávali aj o nových opatreniach na boj proti terorizmu. Jedným z nich je návrh novelizovať základné zmluvy o schengene. Tie umožňujú v určitých prípadoch obnoviť na hraniciach na istý čas kontrolu. Premiér Fico s rozširovaním týchto dôvodom nesúhlasí. „Myslíme si, že to, čo platí dnes, určité výnimky, je postačujúce,“ uviedol Fico na tlačovej besede.

Ďalším nástrojom proti terorizmu má byť register pasažierov v lietadlách. O príslušnej smernici by mal v krátkom čase rozhodovať europarlament. Podľa Fica však nastane medzi europoslancami o tom veľká diskusia. „Premiéri však podporili myšlienku, že si mali členské štáty Európskej únie vymieňať informácie o pasažieroch, ktorí cestujú v lietadlách,“ povedal Fico s tým, že tieto opatrenia nesmú viesť k neodôvodnenému obmedzovaniu základných práv a slobôd. „Pokiaľ si nebudeme vymieňať informácie navzájom o cestujúcich v rámci Európskej únie, tak sa nám môže stať, že nebudeme schopní monitorovať ľudí, ktorých by sme mali,“ poznamenal.

Pri mierovej dohode o Ukrajine, ktorá sa zrodila v bieloruskom Minsku, je Fico podľa vlastných slov skeptický. „Som veľmi skeptický, či sa podarí na základe tejto dohody nastoliť mier,“ vyhlásil. Podľa neho je zvláštne, že prímerie sa dohodlo až na nedeľu. „Vytvára to tri dni na to, aby si obe bojujúce strany posilnili svoje pozície,“ hovoril. „Ak nebude v nedeľu nastolené prímerie, obávam sa, že dôjde k vlne dodávok zbraní pre Ukrajinu, dôjde k tlaku na celoplošné sankcie voči Ruskej federácie a dôjde ku konfliktu, ktorý môžeme označovať bez akýchkoľvek zábran ako normálna vojna so všetkými parametrami, ktoré vojna so sebou prináša,“ vravel šéf slovenského kabinetu.

Popri Ukrajine a terorizme bola témou summitu aj situácia Grécka, ktoré žiada novú dohodu o svojom dlhu. Podľa Fica sa v prejave gréckeho premiéra počas spoločného rokovania objavili slová, že budú žiadať výraznú redukciu dlhu. „Tu narazí kosa na kameň. Nielen Slovensko, ale aj ďalšie krajiny v eurozóne odmietnu, aby Grécko nemuselo plniť záväzky, ku ktorým sa v minulosti prihlásilo,“ povedal Fico. Zopakoval, že Slovensko sa nebude finančne podieľať na prípadnom odpísaní časti gréckeho dlhu. „Tam nemáte kde uhnúť. Môžete len povedať Grékom I am sorry, je mi ľúto, dovidenia,“ uzavrel Fico.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Grécko #Robert Fico #summit EÚ