Spomienky na bombardovanie Drážďan sú stále živé

Pred sedemdesiatimi rokmi zabili spojenecké jednotky pri bombardovaní Drážďan 25 000 ľudí a zničili barokové kostoly a paláce mesta.

13.02.2015 11:19
debata (70)

Spomienky na udalosti z 13. februára 1945 sú v tomto meste ležiacom v minulosti vo východnej komunistickej časti Nemecka stále živé a poskytli živnú pôdu pre ultrapravicové a antimoslimské skupiny. Každý rok sa 13. februára schádzajú v Drážďanoch neonacisti z celej Európy, aby si pripomenuli, ako hlásajú, „bombový holokaust“ spáchaný na nemeckom meste tri mesiace pred skončením druhej svetovej vojny. Mnohí ľudia sa obávajú, že existencia európskeho protimoslimského hnutia PEDIGA podporí tradičné ultrapravicové zhromaždenie a zatieni ceremóniu európskych predstaviteľov. Udalosti z februára 1945 vysvetľujú aspoň sčasti, prečo majú Drážďany väčšiu príťažlivosť pre ultrapravicové skupiny ako ostatok krajiny.

zväčšiť Kombinácia dvoch fotografií ukazuje Sochu... Foto: SITA/AP, Richard Peter, Jens Meyer
Drážďany Kombinácia dvoch fotografií ukazuje Sochu Dobroty Augusta Schreitmuellera na veži Novej radnice nad rozbombardovanými Drážďanmi vľavo v roku 1945, a vpravo z 12.2.2015 nad parkoviskom.

Okolnosťami bombardovania Drážďan sa zaoberali mnohí historici. Dobrá viditeľnosť a neprítomnosť nemeckých protiraketových zbraní umožnila britským lietadlám zaútočiť na Drážďany v noci z 12. na 13, februára. V nasledujúcich dvoch dňoch sa k britským lietadlám pridali americké bombardéry. Matthias Rogg, riaditeľ Nemeckého múzea vojenskej histórie v Drážďanoch, povedal pre agentúru Reuters. „Táto udalosť vytvorila mýtus, že Drážďany bola nevinná obeť nezmyselnej vojny, no zatajoval skutočnosť, že Drážďany boli významným komunikačným a dopravným centrom s viac ako 110 továrňami prerobenými na výrobu zbraní pre nemeckú armádu.“ Kritici bombardovania tvrdia, že Drážďany nazývane aj Florenciou na Labe mali skôr kultúrnu ako vojenskú dôležitosť a pri bombardovaní mesta zahynuli najmä civilisti.

„Zatiaľ čo bombardovanie Drážďan bolo hrozné, je treba povedať, že bez 1. septembra 1939, bez Varšavy, Rotterdamu, Coventry, Londýna by neboli ani Drážďany,“ povedal Rogg zdôrazňujúci nacistickú inváziu Poľska a bombardovanie európskych miest nemeckými nacistickými jednotkami. Rokmi počet obetí bombardovania „narástol“ až na 500 000, čo slúžilo komunistom na vytvorenie nepriateľov zo „západných imperialistov“. Po páde Berlínskeho múra sa tejto myšlienky chopili ultrapravicové skupiny na podnecovanie nespokojnosti. V roku 2010 historická komisia vrátila oficiálny počet obetí bombardovania Drážďan na pôvodných 25 000.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #bombardovanie #Drážďany