Porošenko: Nikto nie je presvedčený, že podmienky z Minska sa budú plniť

Ukrajinu čaká ešte dlhá cesta, kým v krajine zavládne mier. Ani nie sú žiadne záruky ohľadom splnenia podmienok štvrtkovej dohody z Minska o novom prímerí a urovnaní konfliktu, vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý dohodu v Minsku vyjednal spolu s ruským a francúzskym prezidentom Vladimirom Putinom a Francoisom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

13.02.2015 13:52
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
debata (202)

„Nechcem, aby si ktokoľvek robil plané nádeje, ani aby som vyzeral ako naivka. K mieru máme ešte veľmi ďaleko, ani nikto nie je pevne presvedčený o tom, že mierové podmienky, pod ktoré sme sa podpísali v Minsku, sa budú striktne plniť,“ vyhlásil Porošenko počas návštevy výcvikového strediska ozbrojených síl.

Minské dohody však podľa prezidenta dávajú nádej, že konflikt v Donbase prejde od bojov k politickému urovnaniu, ktoré dovedie Ukrajiny k mieru.

Nové prímerie má vstúpiť do platnosti v noci zo soboty na nedeľu, zatiaľ však boje vôbec neslabnú a separatisti podľa armády dostávajú nové posily. Konflikt si od apríla vyžiadal už viac ako 5 300 mŕtvych a ďalšie obete z radov vojakov i civilistov sú hlásené každý deň.

202 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #prímerie #Ukrajina #Petro Porošenko