Talibanci zaútočili v Pakistane na šiitsku mešitu, 19 ľudí neprežilo

Najmenej 19 mŕtvych a 50 zranených si vyžiadal útok ozbrojencov z radov Talibanu na šiitsku mešitu v meste Pešavar na severozápade Pakistanu, ktorá bola v tom čase plná veriacich.

13.02.2015 14:18
Pakistan, Taliban, mešita Foto: ,
Zranený muž, ktorý bol v čase teroristického útoku talibancov v mešite.
debata (1)

Podľa spravodajského serveru BBC News prepadli mešitu v jednej z bohatších, moderných štvrtí Pešavaru traja extrémisti. Na sebe mali vesty plné výbušnín. Len jeden z nich sa vraj na mieste odpálil, ďalší dvaja hodili do budovy granáty, ktoré explodovali a spustili paľbu do davu. Polícia po asi hodinovej prestrelke jedného z útočníkov zabila a druhého zatkla.

Pakistanská televízia odvysielala zábery ľudí, ktorí vydesene utekajú z miesta explózií, nad nimi sa vznášal hustý dym. Na záberoch bolo vidieť tiež sanitky odvážajúce zranených. K útoku sa prihlásilo Paksitanské hnutie Taliba, ktorého príslušníci patria k sunnitskej vetve islamu. Podľa vyhlásenia sa hnutie chcelo „pomstiť za smrť doktora Usmána“, bojovníka Talibanu, ktorého odsúdili na trest smrti za útok proti pakistanskej armáde z roku 2009.

Muhammada Akíla, prezývaného doktor Usmán, v decembri popravili obesením. Pakistanské úrady koncom minulého roka zrušili moratórium na strest smrti po tom, čo povstalci z radov Talibanu prepadli v decembri v Pešavare školu, ktorú navštevovalo mnoho detí pakistanských vojakov. Zavraždili tam 150 ľudí, z toho 132 školákov.

Pešavar je častým terčom Talibancov

Pešavar je častým terčom atentátov vzhľadom na svoju polohu blízko pakistanských kmeňových území, ktorá leží pri hranici s Afganistanom a ktoré sú baštou Talibanu.

Svedkom nábožensky motivovaného násilia sa pred dvoma týždňami stala aj juhopakistanská provincia Sindh. Pri atentáte v šiitskej mešite v meste Šikarpur zahynulo viac ako 60 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenie. K atentátu sa prihlásila sunnitská extrémistická skupina Džundalláh, ktorá vznikla odštiepením od Pakistanského hnutia Taliban a ktorá vlani vyslovila podporu Islamskému štátu.

Sunniti považujú šiitov za odpadlíkov od viery

Šiiti a sunniti predstavujú dve hlavné odnože islamu, ktoré rozdeľuje pohľad na nástupníctvo proroka Mohameda. Vyznávači šiitskej vetvy islamu tvoria pätinu 180 miliónovej pakistanskej populácie, kým vyznávači sunnitského islamu 77 percent obyvateľstva.

Radikálni sunniti považujú šiitov za odpadlíkov od viery a útočia na nich. Podľa medzinárodnej organizácie pre ľudské práva Human Rights Watch prišlo pri nábožensky motivovaných útokoch od začiatku roka 2012 v Pakistane o život vyše 800 šiitov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Pakistan #teroristický útok #mešita