Moskva chce dohliadnuť na odsun cudzích vojakov z Donbasu, i Rusov

Rusko dohliadne na plnenie minských dohôd v bode o odsune všetkých cudzincov zo zóny konfliktu, a to vrátane občanov z krajín Európskej únie i z Ruska. V Bruseli to vyhlásil stály ruský predstaviteľ pri Európskej únii Vladimir Čižov. Na Ukrajine podľa neho bojujú občania "mnohých krajín".

13.02.2015 20:44
ukrajinská armáda, bojové vozidlo Foto: ,
Moskva tvrdí, že dozrie na odsun cudzích vojakov z východu Ukrajiny.
debata (322)

Desiaty bod dohody, ktorú vyrokovali vo všetvrtok v Minsku, hovorí o „odsune všetkých zrahraničných vojenských formácií, vojenskej techniky a tiež žoldnierov z ukrajinského územia“ pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Podľa Kyjeva i západných politikov podporujú bojové operácie doneckých a luhanských povstalcov tisícky ruských dobrovoľníkov aj vojakov ruskej armády.

Čižov túto informáciu potvrdil. „Áno, na Donbase bojujú aj ruskí občania, nikdy sme to nepopierali,“ povedal ruský diplomat. Rusko podľa neho v tomto ohľade na plnenie minských dohôd dohliadne. „Na oboch stranách sú ale aj občania mnohých iných krajín, vrátane občanov krajín EÚ,“ dodal.

"Požiadavka stiahnutia všetkých cudzích jednotiek a bojovníkov zo zóny konfliktu je jedno z ustanovení minských dokumentov. A buďte si istí, že Rusko bude pozorne sledovať, ako ukrajinská strana a ostatní účastníci procesu budú svoje záväzky plniť,” konštatoval Čižov.

322 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #kríza na Ukrajine