Termín prímeria na Ukrajine sa blíži, na východe však prebiehajú tvrdé boje

Do vyhlásenia prímeria na Donbase, tretieho za posledný polrok, zostávajú už len hodiny, ale tvrdé boje o mestá Debaľcevo a Mariupoľ neustávajú. Strategická železničná križovatka Debaľcevo je v plameňoch, celé mesto je zahalené do hustého dymu.

14.02.2015 09:01 , aktualizované: 16:32
Ukrajina, boje Foto: ,
Na východe Ukrajiny prebiehajú tvrdé boje o Debaľcevo, mesto horí a je zahalené v hustom dyme.
debata (591)

Povstalci sa vyhrážajú, že v bojoch neprestanú ani po vyhlásení prímeria. Pred Mariupoľom armáda zatiaľ úspešne bráni východné prístupy k mestu.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu vážnosť situácie zdôraznil vyhlásením, že v prípade neúspechu ohláseného prímeria zavedie v celej krajine vojnový stav. „Je to ťažké, ale nevyhnutné rozhodnutie. Vojnový stav bude platiť nielen v Donecku a Luhansku, ale v celej krajine,“ upozornil prezident.

Podľa povstalcov sa dohoda o prímerí, ktorú lídri Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska dohodli vo štvrtok v Minsku, sa týka len bojov na vonkajšej hranici „ľudových republík“, na obkľúčené mesto Debaľcevo sa nevzťahuje. Podľa ukrajinských vojenských expertov pritom situácia v Debaľceve môže rozhodnúť o osude nedeľňajšieho prímeria. Povstalci žiadajú, aby sa obkľúčené vládne jednotky vzdali a slúžili zbrane, armáda to odmieta.

Velenie doneckých separatistov zároveň uisťuje signatárov minských dohôd, že záväzok prímeria berie vážne. Doneckí vzbúrenci v sobotu dohodu o prímerí znovu potvrdili, ich luhanskí spolubojovníci dokonca oznámili, že začali sťahovať ťažké zbrane z línie frontu. Tento krok majú podľa minských dohôr urobiť najneskor do pondelka, deň po zastavení paľby.

Boje zasiahli aj Donecko, kde sa takmer stal obeťou mínometného útoku šéf doneckých separatistov Alexander Zacharčenko. Črepiny zasiahli v centre mesta medzinárodný hotel a zabili dve osoby, muža a ženu.

Ešte pred incidentom stačil Zacharčenko novinárom povedať, že dohoda o prímerí je veľkým víťazstvom povstalcov. „Je to víťazstvo našej diplomacie. Je to zároveň dôkaz o politickej agónii Ukrajiny,“ povedal šéf samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Potvrdil pritom, že doneckí povstalci o polnoci miestneho času zastavia paľbu na celej frontovej línii.

Donecké povstalecké vedenie oznámilo, že chce čo najskôr zvolať novú schôdzku tzv. kontaktnej skupiny, ktorú tvoria zástupcovia Kyjeva, Moskvy a vzbúrencov. Rokovanie by sa vraj mohlo konať v Minsku, Astani v Kazachstane alebo dokonca v meste Novoazovsk na frontovej línii východne od Mariupoľu.

Od rána prebiehajú tuhé boje o Mariupoľ

Jednotky separatistov spustili ráno prudký útok na armádne pozície pri azovskom prístave Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny. Oznámili to ukrajinské spravodajské servery, správu potvrdilo aj velenie doneckých vzbúrencov. Do bojov sú nasadené tanky a delostrelectvo. Mesto Debaľceve je vystavené trvalému ostreľovaniu, horí a hrozí mu úplné zničenie.

Ukrajinské tanky v blízkosti dôležitého... Foto: SITA/AP, Gleb Garanich
Debaľcevo, ukrajinská armáda Ukrajinské tanky v blízkosti dôležitého železničného uzla Debaľcevo, o ktoré vedie armáda tuhé boje so separatistami.

Povstalci nasadili do bojov značné sily a snažia sa vytlačiť vládne jednotky od obce Šyrokyne, ktorú armáda dobyla pri nedávnej ofenzíve. Podľa ukrajinského ministerstva obrany dostali vzbúrenci rozkaz „vztýčiť nad Mariupoľom svoj prápor“ do nedele, kedy má vstúpiť do platnosti dohoda o prímerí.

Prístupy k Mariupoľu bráni ukrajinský dobrovoľnícky prápor Azov, ktorý zatiaľ podľa Kyjeva drží svoje pozície asi 15 až 20 kilometrov východne od mesta. Obyvatelia Mariupoľu prepadajú panike. „Trasú sa sklá, pália zo všetkých strán, z diel, raketometov,“ cituje povstalecká agentúra Novorossija jedného z obyvateľov mesta.

Deň pred vyhlásením prímeria sa bojuje aj v Luhanskej oblasti, terčom ostreľovania je podľa ruskej agentúry TASS hlavne samotné Luhansko.

Debaľcevo je ostreľované zo všetkých strán

Podľa ukrajinských i ruských médií zostáva kritická situácia v železničnom uzle Debaľcevo, kde sa márne snaží dostať z obkľúčenia niekoľko tisíc ukrajinských vojakov. Podľa ukrajinských vojenských expertov môže situácia práve v tejto časti frontu rozhodnúť o osude nedeľňajšieho prímeria.

Debaľcevská radnica vyslala volanie o pomoc, celé mesto horí a hrozí mu zničenie. Šéf metskej polície Vjačeslav Abroskyn na Facebooku napísal, že povstalci ostreľujú Debaľcevo zo všetkých zbraní. „Separatisti sú odhodlaní mesto zničiť. Trvalému ostreľovaniu sú vystavené aj obytné štvrte, priamy zásah dostala mestská policajná správa. Mesto je v plameňoch,“ napísal Abroskyn.

Povstalci v sobotu oznámili, že nechcú umožniť ukrajinským vojakom z debaľcevského zovretia voľný odchod. „Čaká ich najskôr smrť hladom. Ostreľovať ich nebudeme, ale z obkľúčenia ich nepustíme. Prečo by sme to robili,“ povedal na tlačovej konferencii v Donecku hovorca povstaleckých jednotiek Eduard Basurin.

Ukrajinskí vojaci sa podľa neho odmietajú vzdať a čakajú na prímerie. „Potom ich odtiaľ chcú vyviesť s pomocou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe,“ povedal Basurin.

Povstalci majú vo výzbroji najnovšie ruské zbrane

Niektoré ukrajinské i západné médiá upozornili na časť minského dokumentu, ktorá menuje druhy zbraní, ktoré podliehajú stiahnutiu z bojovej zóny. Sú medzi nimi aj raketomety Tornado S, čo sú zbrane, ktoré boli zaradené do výzbroje ruskej armády len v roku 2012.

Podľa ruských i západných expertov Moskva tieto systémy zatiaľ nedodala žiadnej zahraničnej armáde. Minský protokol tak vyvracia tvrdenie Ruska, že separatistom zbrane nedodáva. „O čom bude klamať teraz, páni?“ pýta sa na Facebooku bývalý ruský vicepremiér a súčasný známy kritik Kremľa Boris Nemcov.

591 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #separatisti #Mariupol