Nový útok v Kodani: Pri synagóge strelec zabil človeka, policajti atentátnika zabili

Dánska polícia v noci chytila a zastrelila muža, ktorý mal údajne na svedomí oba útoky v Kodani a zabil dvoch ľudí a ďalších piatich zranil. Oznámil to dánsky policajný hovorca. Páchateľ podľa policajtov konal zrejme osamotene, žiadnych ďalších komplicov podľa polície nemal.

15.02.2015 08:21 , aktualizované: 09:01
Dánsko, Kodaň, streľba, synagóga Foto:
Polícia uzavrela okolie v blízkosti synagógy v centre Kodane.
debata (9)

Terčom prvého násilného činu sa v sobotu stala umelecká kaviareň, kde sa konala diskusia o slobode slova, ktorú zorganizoval švédsky karikaturista, ktoré moslimovia kritizovali za jeho kresby proroka Mohameda. Útok bol zameraný proti diskusii o hraniciach slobody prejavu, ktorú zorganizoval v Kodani švédsky karikaturista Lars Vilks. (Viac v článku Ďalší útok na karikaturistu: Streľbu v Kodani neprežil jeden človek)

O život prišiel 55-ročný civilista, traja policajti utrpeli zranenia. Vilks, ktorý vyviazol bez zranení, bol dlho terčom vyhrážok kvôli kontroverzným karikatúram Mohameda s telom psa z roku 2007.

V noci na nedeľu došlo k ďalšej streľbe, ktorá si vyžiadala jednu civilnú obeť a dvoch zranených policajtov. Došlo k nej pred synagógou na ulici Krystalgade v centre Kodane. Útočník zasiahol mladého Žida do hlavy a dvoch policajtov do ruky a do nohy. Mladý muž zraneniam podľahol.

V nedeľu nad ránom policajti v centre mesta zastrelili pri pátraní po páchateľoch muža, ktorý na nich spustil paľbu, informoval na svojich internetových stránkach dánsky denník Berlingske Tidende. Policajti neskôr oznámili, že zastrelený muž je páchateľom oboch predchádzajúcich útokov.

Predpokladáme, že oba incidenty majú rovnakého vinníka. Sme presvedčení, že muž, ktorého polícia neskôr zabila, je zodpovedný za obe predchádzajúce vraždy," povedal novinárom kodanský policajný šéf Torben Molgaard Jensen. „Nemáme žiadne dôkazy, že by sa do oboch incidentov zapojili ešte nejakí ďalší strelci,“ doplnil jeho slová vyšetrovateľ Jörgen Skov.

Policajti zastrelili muža v štvrti Nörrebro na severozápade mesta, keď začal na členov bezpečnostných síl strieľať. „Polícia sledovala istú adresu v tejto štvrti. V jednom okamihu tam prišiel človek, ktorý mohol byť pre poíciu zaujímavý v súvislosti s vyšetrovaním. Policajti ho oslovili, on na nich začal strieľať, policajti ho zabili. Žiadni príslušníci polície nebol zranení,“ uviedli bezpečnostné zložky vo vyhlásení.

Sobotňajší útok na umeleckú kaviareň, v ktorej karikaturista Vilks zorganizoval diskusiu o slobode prejavu, označili dánske úrady za terorizmus. Násilie v Kodani odsúdili Spojené štáty. „USA odsudzujú ohavný sobotňajší útok v Kodani,“ vyhlásila hovorkyňa americkej Národnej rady pre bezpečnosť Bernadette Meehanová s tým, že Washington je pripravený pomôcť pri vyšetrovaní.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #synagóga #streľba #Kodaň