Nová chorvátska prezidentka sa ujala úradu, chce oživiť ekonomiku

Chorvátska exministerka Kolinda Grabarová Kitarovičová sa v nedeľu formálne stala novou prezidentkou balkánskej krajiny.

15.02.2015 16:29
Kolinda Grabarová Kitarovičová Foto: ,
Kolinda Grabarová Kitarovičová zložila prezidentskú prísahu.
debata (2)

Kandidátka opozičných konzervatívcov, ktorá v januári tesne porazila úradujúceho prezidenta Iva Josipoviča, zložila prísahu na slávnosti v Záhrebe za prítomnosti niekoľko tisíc ľudí.

V inauguračnom prejave vyzvala Chorvátov k širokej národnej jednote s cieľom oživiť hospodárstvo krajiny postihnuté krízou. „Našu ekonomiku zasiahla v minulých šiestich rokov kríza. Tisícky mladých ľudí opúšťajú Chorvátsko, mnoho firiem skrachovalo. To si zo strany vlády, zamestnávateľov a odborov vyžaduje naliehavú akciu,“ vyhlásila Grabarová Kitarovičová, ktorá je prvým pravicovým prezidentom Chorvátska po 15 rokoch.

Štyridsaťšesťročná bývalá ministerka zahraničných vecí a niekdajšia veľvyslankyňa v USA sa tak stala prvou ženou na poste chorvátskej hlavy štátu od roku 1991, keď krajina vyhlásila nezávislosť od vtedajšej Juhoslávie.

Medzi početným zástupom zahraničných hostí okrem iných nechýbal ani srbský premiér Aleksander Vučič ako vôbec prvý predseda srbskej vlády prítomný na inaugurácii hlavy Chorvátska. Prišli aj prezidenti Maďarska a Slovenska – János Áder a Andrej Kiska.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inaugurácia #Chorvátsko Kolinda Grabarová Kitarovičová