V Kodani zabíjal mladík narodený v Dánsku. Pre policajtov bol známa firma

Podľa dánskej polície bol pravdepodobným strelcom, ktorý je zodpovedný za smrť dvoch ľudí a ďalších päť ľudí zranil a ktorého polícia v noci zastrelila, 22-ročný muž narodený v Dánsku.

15.02.2015 20:16
Dánsko, strelec Foto: ,
Pouličné kamery zachytili útočníka z Kodane.
debata (14)

Páchateľ podľa policajtov konal sám. Polícia však popoludní pravdepodobne v súvislosti s útokmi vykonala raziu v internetovej kaviarni v Kodani a zatkla dve osoby. Jeden z útokov sa odohral počas akcie venovanej slobode prejavu a druhý pred synagógou, kde prišiel o život mladý Žid. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na túto udalosť vyzval európskych Židov, aby sa vysťahovali do Izraela.

Dánska verejnoprávna televízia DR informovala, že údajného páchateľa polícia poznala kvôli jeho väzbám na zločinecké gangy. Podľa jej informácií išlo o Omara Abdela Hamida El-Husseina, polícia však meno útočníka nezverejnila.

Dáni sú v šoku, ich krajinu zasiahol teror. Foto: SITA/AP, Rumle Skafte
Dánsko, streľba Dáni sú v šoku, ich krajinu zasiahol teror.

Dánske úrady pripúšťajú, že sa páchateľ pokúšal napodobniť januárový masaker v Paríži, kde teroristi zaútočili na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo a na predajňu židovských kóšer potravín.

„Dánsko zasiahol teror,“ vyhlásila dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová. „Nepoznáme zatiaľ motív, ale sme si vedomí, že existujú sily, ktoré chcú Dánsku poškodiť. Chcú zablokovať slobodu prejavu,“ varovala. Dánska kráľovná Margrethe vyzvala Dánov, aby držali spolu.

Netanjahu vyzval Židov, aby odišli z Európy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pred mimoriadnou schôdzou vlády vyhlásil, že jeho kabinet chce povzbudiť k „masívnemu vysťahovalectvu“ európskych Židov do Izraela. „Židov opäť vraždia len preto, že sú Židia. Táto vlna útokov bude pokračovať, rovnako ako vražedné antisemitské útoky. Židia si zaslúži bezpečnosť v každej krajine, ale my hovoríme našim židovským bratom a sestrám, že ich domovom je Izrael,“ povedal Netanjahu. Reagoval tak na informácie, že jednou z obetí atentátov je mladý Žid.

Ľudia sa zhromaždili pred synagógou, pri ktorej... Foto: SITA/AP, Rumle Skafte
Dánsko, streľba Ľudia sa zhromaždili pred synagógou, pri ktorej strelec útočil a zabil 37-ročného Žida. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Židov vyzval, aby sa z Európy vysťahovali.

Francúzsky prezident Francois Hollande navštívil dánske veľvyslanectvo v Paríži, aby dánsky ľud a obete uistil, že Francúzsko je s nimi solidárne, informoval Elyzejský palác. Útoky odsúdili aj ďalší svetoví politici vrátane britského premiéra Davida Camerona a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ale napríklad aj Saudská Arábia. „Streľba v Kodani je šokujúcim útokom na slobodu slova a vyznania,“ vyhlásil Cameron.

Terčom prvého násilného činu sa v sobotu stala umelecká kaviareň, v ktorej sa konala debata o slobode slova, ktorú zorganizoval švédsky karikaturista Lars Vilks. Moslimovia ho kritizujú za karikatúry proroka Mohameda. O život prišiel 55-ročný civilista, vraj policajti utrpeli zranenia. Vilks, ktorý vyviazol bez zranenia, je dlhodobo terčom vyhrážok kvôli kontroverzným karikatúram proroka Mohameda s telom psa z roku 2007.

Zomrel režisér dokumentov a člen stráže synagógy

Obeťou sobotňajšej streľby je podľa Dánskeho filmového inštitútu režisér dokumentárnych filmov Finn Nörgaard, ktorý pracoval pre dánsku televíziu.

Dánski vyšetrovatelia prehliadajú miesto činu... Foto: SITA/AP
Dánsko, streľba Dánski vyšetrovatelia prehliadajú miesto činu pred synagógou. Na chodníku leží mŕtveho tela zabitého 37-ročného muža.

V noci na nedeľu si potom ďalšiu civilnú obeť a dvoch zranených policajtov vyžiadala streľba pred synagógou v ulici Krystalgade v centre Kodane. Útočník zasiahol mladého Žida do hlavy a dvoch policajtov do ruky a do nohy. Podľa dánskej židovskej komunity je mŕtvym 37-ročný Dan Uzan, ktorý bol členom stráže synagógy pri náboženskom obrade bar micva.

V nedeľu nadránom policajti v centre mesta zastrelili pri pátraní po páchateľoch muža, ktorý na nich spustil paľbu. Policajti neskôr oznámili, že zastrelený muž je páchateľom oboch predchádzajúcich útokov. „Nemáme žiadne dôkazy, že by sa do oboch incidentov zapojili ešte nejakí ďalší strelci,“ povedal vyšetrovateľ Jörgen Skov.

Polícia popoludní pravdepodobne v súvislosti s vyšetrovaním oboch útokov vykonala raziu v internetovej kaviarni v štvrti Nörrebro, v ktorej ráno zastrelili atentátnika. Podľa dánskej televízie boli pri zásahu ťažkoodenci a policajti zatkli najmenej dvoch ľudí.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Kodaň