Povedia Briti únii určite nie? Je to mýtus

Briti Európsku úniu nemilujú, ale neznamená to, že ju chcú jednoznačne opustiť. Budú o tom môcť rozhodnúť v referende, ktoré im sľúbil na rok 2017 premiér David Cameron.

16.02.2015 08:51
David Cameron Foto: ,
Premiér David Cameron Britom sľúbil, že v roku 2017 budú môcť v referende rozhodnúť o členstve svojej krajiny v Európskej únii.
debata (4)

Keby aj v tom čase nebol pri moci, je takmer isté, že aj iná vláda pristúpi k všeľudovému hlasovaniu.

Nie je jasné, aký bude dovtedy vzťah Bruselu a Londýna. Je však mýtom tvrdiť, že Briti by určite povedali únii nie.

Posledný prieskum verejnej mienky agentúry YouGov z konca januára hovorí, že 43 percent opýtaných by hlasovalo za EÚ. Opak chce 37 percent respondentov. Pätnásť percent nevie a päť percent nepôjde hlasovať.

Z výskumov viac ako odpor k únii vyplývajú premenlivé nálady ľudí. Zo šiestich zverejnených prieskumov od začiatku vlaňajšieho decembra iba v jednom viac opýtaných tvrdilo, že bude hlasovať proti EÚ. V novembri 2014 však zase boli Briti naladení viac euroskepticky. "Tieto čísla sa v posledných rokoch rýchlo menia a neraz je viac tých, ktorí sú za zotrvanie v únii. Mám pocit, že Briti sú z otázky, či opustiť úniu, zmätení,“ reagoval pre Pravdu politológ Bill Jones z Liverpool Hope University.

"Z testovacích otázok v prieskumoch vyplýva, že niektorí obyvatelia ani nevedia, že Británia je v EÚ,“ pripomína pre Pravdu aj Christopher Gifford, expert na európsku integráciu z univerzity v Huddersfielde.

Nejednoznačný postoj Britov k EÚ nie je prekvapením aj vzhľadom na nejasnosti okolo referenda. Cameron chce s úniou rokovať o zmenách a reformách. Londýn robí "inventúru“ vzťahov s Bruselom. Z nej však zatiaľ v žiadnom prípade jasne nevyplýva, že členstvo v Európskej únii by bolo pre krajinu katastrofou.

Nedá sa však pochybovať o tom, že euroskeptické pocity hrajú významné miesto v britskej spoločnosti. Odkaz silnejúcej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) je jasný. Z únie treba ísť preč. V už spomenutom prieskume YouGov až 91 percent voličov UKIP tvrdí, že by hlasovali proti EÚ.

"Vidím to tak, že nálady proti únii vyplávajú aj z odmietania úsporných opatrení a ekonomickej recesie,“ tvrdí Jones. "Ľudia obviňujú vládu a EÚ že dovolia imigrantom, aby prišli do krajiny. Časť obyvateľov to vníma tak, že prichádza o prácu a cudzinci zneužívajú sociálny systém,“ vysvetlil Jones.

Euroskeptici budú teda proti únii. Kto sa však postaví na jej stranu? Tu je situácia zložitejšia. Hoci od Cameronových konzervatívcov znejú veľmi silno euroskeptické hlasy, politici musia hľadieť aj na voličov. Podporovatelia konzervatívcov sú pritom názorovo rozdelení s miernou euroskeptickou prevahou. YouGov zistil, že 45 percent voličov Cameronovej strany by hlasovalo proti únii a 41 percent za ňu.

Pri ďalších dvoch väčších stranách potom už jasne prevládajú stúpenci EÚ. Voliči labouristov podporujú úniu v pomere 63 : 24 a Liberálni demokrati 76 : 14.

"V skutočnosti Briti nemajú jednoznačný názor na členstvo v únii, a preto sa im aj ťažko vníma, či z toho vyplývajú nejaké výhody,“ hovorí expert na európsku politiku Anthony Zito z univerzity v Newcastli. "Časť ľudí si myslí, že EÚ je negatívna a odoberá krajine peniaze a moc, a ak aj prináša nejaké benefity, profitujú z nich len elity. Na takýchto názoroch stavia svoju popularitu UKIP. No a na druhej strane sú Briti, ktorí zisky z členstva vnímajú, alebo sa aspoň obávajú toho, čo by stálo vystúpenie z únie,“ povedal pre Pravdu Zito.

Otázkou pred prípadným referendom bude aj postoj jednotlivých častí Británie. Zo Škótska či z Walesu znejú hlasy, že hlasovanie by sa malo konať oddelene v týchto oblastiach. Že teda o vystúpení nemôže rozhodnúť Anglicko. Vo Walese a v Škótsku prieskumy pritom ukazujú, že ich obyvatelia si želajú zotrvanie krajiny v EÚ.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #David Cameron