Polícia obvinila dvoch mužov z napomáhania útočníkovi v Kodani

Dánska polícia v pondelok obvinila dvoch zadržaných mužov z napomáhania útočníkovi, ktorý cez víkend v dánskej metropole Kodani zabil dvoch civilistov a zranil päť policajtov.

16.02.2015 11:34
Kodaň, útok Foto: ,
Policajt stojí pred synagógou v Koadni, kde došlo k útoku.
debata

Oznámila to v pondelok bez podrobností polícia. Podľa obhajcu jedného zo zadržaných sa obvinenie týka ukrývania páchateľa a poskytnutia zbrane.

Médiá uvádzajú, že podozrivým z teroristických akcií je Omar El-Hussein. Polícia ho zlikvidovala pri prestrelke v nedeľu nad ránom.

Predtým dvadsaťdvaročný muž najprv v sobotu popoludní začal paľbu na umeleckú kaviareň, kde usporadúval debatu o slobode slova švédsky kresliar Lars Vilks, kritizovaný moslimami za karikatúry proroka Mohameda. Útočník pri tom zabil 55-ročného muža a zranil troch policajtov. V noci na nedeľu potom strieľal pred synagógou v ulici Krystalgade v centre Kodane. O život pripravil židovského civilistu a zranil dvoch policajtov.

Polícia v nedeľu po zneškodnení El-Husseina oznámila, že išlo o páchateľa oboch útokov, ktorý zrejme konal sám. Avšak neskôr oznámila, že v ten istý deň zadržala pri razii v jednej internetovej kaviarni dvoch mužov, ktorý v podelok obvinila z napomáhania útočníkovi.

„Títo dvaja muži sú obvinení z napomáhania skutkami páchateľovi v súvislosti so streľbou v kaviarni Krudttonden a v ulici Krystalgade,“ citovala agentúra Reuters z vyhlásenia polície. Obhajca jedného z podozrivých Michael Juul Eriksen rozhlasovej stanici DR povedal, že zadržaní sú obvinení z toho, že strelci poskytli útočisko a tiež zbraň.

Polícia nič z toho nepotvrdila, ale ani nepoprela. Vyšetrovatelia sa teraz sústredia na hľadanie svedkov, ktorí útočníka videli, a to najmä keď bol na ceste k miestu prvého útoku.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Kodaň