Taliani zachránili vyše 2-tisíc imigrantov na mori, ozbrojení muži si prišli po loď

Talianska polícia uskutočnila v nedeľu rozsiahlu operáciu na záchranu vyše 2-tisíc imigrantov z vôd Stredozemného mora neďaleko ostrova Lampedusa. Utečenci na viacerých lodiach sa dostali do problémov počas plavby z líbyjského pobrežia do Európy.

16.02.2015 16:04
Taliansko, utečenci, imigranti Foto: ,
Vyše dvetisíc imigrantov zachránila talianska pobrežná stráž. Taliansko dlhodobo hlási, že už nezvládajú neustály nápor utečencov.
debata (19)

Ako informuje talianska televízna stanica TGcom24 na svojej internetovej stránke, do pondelka sa podarilo zachrániť 2 164 imigrantov na dvanástich plavidlách. Niektorých zachránila talianska vojenská loď, ďalších lode pobrežnej hliadky a talianskej colnej polície ako aj iné komerčné lode v oblasti.

Talianske ministerstvo dopravy informovalo, že pobrežnú stráž ohrozovali zbraňami štyria ozbrojení muži, ktorí prišli na motorovom člne od líbyjského pobrežia. Prinútili ich vrátiť im loď, z ktorej vystúpili utečenci.

Minulý rok si nebezpečná plavba z afrického pobrežia do Európy vyžiadala najmenej 3200 životov. Len minulý týždeň zahynulo v Stredozemnom mori viac než 300 imigrantov, ktorí sa v rozbúrenom mori plavili v nafukovacích člnoch. Talianska pobrežná stráž minulý týždeň zachránila z mora asi 600 utečencov.

Tieto počty ukazujú na nutnosť posilniť európsku misiu Triton, ktorá v novembri nahradila taliansku námornú operáciu Mare Nostrum zameranú na záchranu utečencov. Talianska ministerka obrany Roberta Pinottiová nevylúčila, že s imigrantmi sa na talianske pobrežie, a tým aj do Európy, môžu dostať islamskí radikáli.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #imigranti