Merkelová s Porošenkom vyzvali Putina, aby prinútil separatistov zložiť zbrane

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko počas telefonickej konferencie v pondelok večer vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby prinútil proruských separatistov na východe Ukrajiny rešpektovať prímerie, ktoré sa dohodlo v Minsku. Informoval o tom hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

17.02.2015 08:11 , aktualizované: 13:30
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata (263)

Podľa jeho slov sa Merkelová s Porošenkom a Putinom dohodla aj na konkrétnych krokoch, ktoré by mali umožniť pozorovateľskej misii Organizácie pre bezpečosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sledovať situáciu v Donbase. Podrobnosti o týchto krokoch však hovorca nespresnil.

Seibert vyhlásil, že v utorok by sa na východnej Ukrajine malo začať so sťahovaním ťažkých zbraní od bojovej línie, a to podľa minskej dohody.

Vodca doneckých povstalcov Denis Pušilin však zopakoval, že vzbúrenci nezastavia boj o mesto Debaľcevo, pretože na to „nemajú morálne právo“. Povstalci v utorok oznámili dobytie tohto strategického mesta, Kyjev to však popiera. Ukrajinskí novinári prítomní na mieste však ústup vládnych vojsk potvrdzujú.

263 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko