Kyjev rokuje s USA o dodávke zbraní, čaká sa na súhlas Obamu

Ukrajina rokuje so Spojenými štátmi o dodávkach zbraní a zostavila už zoznam svojich požiadaviek. V Kyjeve to pre ukrajinskú televíziu povedal poradca ukrajinského prezidenta Jurij Birjukov. Rozhodnutie o dodávkach v Bielom dome ešte nepadlo, rokovanie však pokračuje, uviedol poradca.

17.02.2015 10:32 , aktualizované: 11:15
Ukrajina, Debaľcevo Foto: ,
Ukrajinskí vojaci v blízkosti obkľúčeného Debaľceva.
debata (232)

Spojené štáty rovnako ako európske štáty sledujú vývoj na východe Ukrajiny, kde malo po summite z minulého týždňa zavládnuť prímerie. Práve od jeho priebehu podľa amerických médií zavisí osud prípadných zbrojných dodávok USA na Ukrajinu. Pentagon zatiaľ Kyjevu dodáva iný vojenský materiál, napríklad oblečenie alebo osobné ochranné prostriedky.

„Rokuje sa stále, a to aj na úrovni ministrov obrany,“ vyhlásil v televízii Birjukov. Nedávno podľa nej ukrajinská vláda poslal do Washingtonu zoznam svojich požiadaviek. „Ide o obrnenú techniku a zbrane,“ spresnil Birjukov. Zásielka by bola financovaná z trojročnej americkej pôžičky vo výške 350 miliónov dolárov (vyše 306 miliónov eur), do úvahy prichádza aj ďalšia miliarda dolárov.

„Američania naše požiadavky kategoricky neodmietli. Hovoria, že v Bielom dome ešte nepadlo rozhodnutie. Kým sa tak stane, pozývajú nás na rokovania. Preto diskusie pokračujú,“ povedal Birjukov.

Zbrojné dodávky Ukrajine rozširuje Veľká Británia, informujú ukrajinské médiá. Podľa spravodajského serveru Cenzor na front v minulých dňoch dorazila prvá desiatka britských obrnených transportérov Saxon, ktoré Kyjev dostal z Londýna. Transportéry prešli rekonštrukcou a sú vyzbrojené palebnými prostriedkami ukrajinskej výroby.

Rozporuplné správy z frontu

Rozporné správy prichádzajú od rána z frontovej línie na východe Ukrajiny. Podľa povstalcov sa noc zaobišla bez incidentov, armáda však hlási, že jej pozície v Debaľceve sú neustále ostreľované. Termín, na ktorom sa minulý týždeň počas summitu v Minsku dohodli pre začiatok odsunu ťažkej bojovej techniky, bez známok pohybu vojsk uplynul.

Podľa „ministerstva obrany“ doneckých povstalcov v noci k žiadnemu narušeniu dohodnutého prímeria nedošlo. K poslednému incidentu vraj došlo krátko pred polnocou pri obci Kirovske v Doneckej oblasti, potom už bol na bojovej línii pokoj. Žiadne ostreľovanie nezaznamenala ani donecká radnica.

Podľa tlačovej správy velenia ukrajinskej protipovstaleckej operácie však vzbúrenci aj v noci pokračovali v intenzívnych útokoch na strategické mesto Debaľcevo, kde sa bráni v obkľúčení niekoľkotisícová ukrajinská posádka. Na mesto a okolité obce podľa Kyjeva pálili vzbúrenci z raketometov Grad. Štyrikrát separatisti porušili prímerie aj v Luhanskej oblasti. Straty na životoch však zatiaľ nehlásia.

Situácia v Debaľceve je podľa správ z bojiska naďalej veľmi ťažká. Povstalci sa podľa serveru Cenzor všetkými dostupnými prostriedkami snažia vládne jednotky z mesta vypudiť. Podľa Kyjeva ale aj v noci na utorok armáda všetky svoje bojové posty ubránila. Navyše podľa jeho slov zaistila priechodnosť kriticky dôležitej cesty z Debaľceva do Artemivska, ktorý je tiež pod kontrolou ukrajinských vojsk. Ide o jedinú komunikáciu, ktorú môžu vojaci do obkľúčeného Debaľceva posielať posily, muníciu a potraviny.

V noci na utorok vypršal termín, kedy mali obe bojujúce strany začať s odsunom ťažkej bojovej techniky z frontu. Podľa zhodných správ ukrajinskej i ruskej tlače sa však nič nedeje. Obe strany sa navzájom obviňujú z porušovania minských mierových dohôd a tvrdia, že s odsunom začnú až súbežne s protivníkom.

O odsune ťažkých braní mala ráno prostredníctvom videokonferencie rokovať tzv. kontaktná skupina, ktorá je zložená zo zástupcov Kyjeva, Moskvy a povstalcov. Rokovanie však odložili.

232 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #kríza na Ukrajine #Debaľcevo