Ľudia umierali na elektrických drôtoch. Polícia rieši zodpovednosť Štrougala

Unikátny znalecký posudok z oblasti elektrotechniky môže pomôcť usvedčiť bývalého československého komunistického premiéra Lubomíra Štrougala. V čase, keď bol ministrom vnútra, umierali na elektrických drôtoch ľudia, ktorí sa snažili z krajiny utiecť. Český Úrad pre vyšetrovanie zločinov komunizmu zbiera dôkazy, ktoré by umožnili Štrougala obviniť.

17.02.2015 11:39
štátna hranica Foto:
V bývalom režime zomrelo pri pokuse o prechod cez štátnu hranicu vyše 200 ľudí, 91 z nich zabil elektrický prúd v drôtoch. /Ilustračné foto/
debata (165)

Polícia totiž chce s pomocou odborného posudku dokázať, že smrtiace drôty porušovali aj vtedajšie technické predpisy. Elektrické drôty na hraniciach natiahli komunisti v rokoch 1951 až 1953. Od začiatku 50. rokov do roku 1965 fungoval aj elektrinou nabitý plot.

Dnes 90-ročný Štrougal bol ministrom vnútra v rokoch 1961 až 1965. Síce práve on nechal v roku 1965 elektrinu v drôtoch vypnúť, nie však z dobrej vôle, ale pre znižovania nákladov. „Prevádzka železnej opony bola príliš nákladná a kvôli politickému uvoľneniu už ľudia v takom veľkom množstve neutekali,“ vysvetlil pre portál iDnes.cz vyšetrovateľ Eduard Kočvara.

Ak Štrougala obvinia zo zneužitia právomocí či všeobecného ohrozenia, bude mu hroziť desaťročný trest.

Okrem elektrických zátarasov bola časť hranice dokonca zamínovaná. Na železnej opone, ktorú presadil veliteľ pohraničníkov a vyšetrovateľ ŠtB Ludvík Hlavačka, zomrelo medzi rokmi 1948 až 1989 246 ľudí, elektrický prúd zabil 91 z nich.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #komunizmus #Lubomír Štrougal