Z kotla žiadajú pomoc Kyjeva

Príslušníci dobrovoľníckeho práporu Kyjevskaja Rus bojujúceho na juhovýchode Ukrajiny v strategickom meste Debaľcevo v utorok netajili, že bez pomoci sa neudržia a všetci zahynú.

17.02.2015 13:58 , aktualizované: 18:56
Ukrajina, vojaci Foto: ,
Vojaci ukrajinskej armády na ceste od mesta Artemivsk k Debaľcevu.
debata (834)

Informovala o tom ukrajinská novinárka Oľga Hermanova na jednej zo sociálnych sietí. „Bez pomoci sa udržíme najviac dvanásť hodín. Potom všetci zahynieme,“ cituje z informácie novinárky aj ukrajinská agentúra UNIAN o bojoch v strategicky dôležitom meste Debaľcevo. Pouličné boje v meste pokračovali celý utorok. Počas nich zomierali podľa svedkov nielen ozbrojenci, ale aj civilisti, ktorí ostali v poloprázdnom meste. Podľa spravodajcu Andreja Caplienka povstalci v utorok napoludnie obsadili železničnú stanicu, ako aj miestnu policajnú centrálu.

Lysenko: Všetko máme pod kontrolou

Informáciu Caplienka potvrdil aj Andrej Lysenko, hovorca tzv. protiteroristickej operácie v Donbase. Ostal však verný svojmu tradičnému videniu situácie. Zároveň totiž tvrdil, že „vojaci kontrolujú mesto Logvinovo, čiastočne odblokovali a kontrolujú cestu do Debaľceva“. O dianí v Debaľceve síce v utorok pred novinármi priznal, že „na periférii mesta sa tvrdo bojuje“ a že „situácia v okolí železničnej stanice je napätá“, ale nezabudol dodať, že „naši vojaci držia svoje postavenie“. Navyše podľa Lysenka má "protivník čoraz väčšie straty na živej sile i technike“.

Lysenko sa svojím vyjadreniam, aspoň podľa viacerých, začína podobať irackému Komickému Alimu – Muhamadovi Saídovi al-Saháfovi. Prezývku ministrovi informácií za vládnutia Saddáma Husajna vyniesli totiž informácie na hony vzdialené od reality. Napríklad ešte aj v čase, keď už boli americké jednotky v Bagdade, tvrdil, že „všetko máme pod kontrolou“.

Všetko je ináč

„Sme obkľúčení. Nik sa k nám zvonku neprebil,“ cituje UNIAN jedného z ukrajinských vojakov, podľa ktorého je „situácia veľmi zlá, sme zablokovaní a o akejsi ceste života nemôže byť ani reči“. Jeho slová nepriamo potvrdil aj Iľja Kiva, šéf Hlavnej správy ministerstva vnútra Doneckej oblasti.

„Povstalci čistia časť Debaľceva. Prenikli hlbšie do centra. Čoraz častejšie a zložitejšie sa nám darí udržať naše pozície. Každá minúta hrá proti nám,“ povedal Kiva v utorok popoludní v telefónnom rozhovore pre televíziu 5 kanál. Podľa neho jediným východiskom je dať „zelenú“ delostrelectvu, ktoré vraj dokáže vytlačiť povstalcov. „My už s nimi totiž bojujeme muž proti mužovi,“ načrtol reálny obraz situácie Kiva.

Aj podľa zástupcu veliteľa 25.¤práporu v debaľcevskom kotle sú „všetky cesty do mesta zamínované. Povstalci kontrolujú 90 percent mesta“.

„V obkľúčení je 128. brigáda, 40. prápor, 30. brigáda, jednotky ministerstva vnútra, prápor Artemovsk, Národná garda, ako aj ďalšie jednotky. Potrebujeme aspoň nejakú dohodu o zastavení paľby, koridor, cez ktorý by sme mohli vyviesť tých chlapcov,“ cituje UNIAN zástupcu veliteľa práporu Kyjevskaja Rus.

Debaľcevská mína pod minským prímerím

Podľa odborníkov, ktorí reagovali na otázky portálu Korrespondent, čaká Debaľcevo, kde je v obkľúčení asi 8-tisíc ukrajinských vojakov, rovnaký osud ako medzinárodné letisko v Donecku. Boj oň zablokoval dohody z Minska zo septembra 2014.

„Spory okolo Debaľceva môžu porušiť aj tak krehké prímerie,“ tvrdí napríklad ukrajinský politológ Dmitrij Džangirov. Podľa neho je totiž nezlučiteľné, ak Kyjev charakterizuje Debaľcevo ako nástupisko k operáciám a povstalci ho označujú ako „kotol“. Jeho kolega Alexej Makarkin s ním v rozhovore denníku Novye Izvestija súhlasí, ale dodáva, že „ani prípadný pokoj zbraní v najbližších dňoch neznamená, že situácia nemôže kedykoľvek explodovať“. Zároveň v minulotýždňovej dohode z Minska nie je ani slovo o tom, čo urobiť s ukrajinskými vojakmi v debaľcevskom kotle. „Čo s nimi? Majú sa vzdať? Majú ostať? Dohody o tom nič nehovoria,“ dodáva Makarkin.

„Debaľcevský kotol je mínou pod prímerím dohodnutým v Minsku,“ povedal bez okolkov novinám Vedomosti podplukovník v zálohe Viktor Murachovskij. „Jediná spojnica s obkľúčenými ukrajinskými vojakmi Artemovsk – Debaľcevo je nepoužiteľná. Kontrolujú ju povstalci. Kyjev sa možno spolieha na to, že obkľúčené jednotky sa podarí zásobovať pomocou medzinárodných pozorovateľov a organizácií,“ špekuluje vojenský odborník.

Z dohodnutého prímeria

Súčasťou dohody o prímerí na základe trinásťbodového dokumentu podpísaného vo štvrtok minulý týždeň v Minsku členmi tzv. kontaktnej skupiny je aj vytvorenie neutrálnej „nárazníkovej zóny“ a stiahnutie ťažkých zbraní „na takú vzdialenosť, aby bola vytvorená bezpečnostná zóna široká najmenej 50 km pre delostrelecké systémy kalibru 100 mm a viac, bezpečnostná zóna široká 70 km pre raketové systémy a 140 km široká zóna pre raketové systémy Tornado-S, Uragan, Smerč a taktické raketové systémy Točka (,Točka U‘)“. Podľa dokumentu ide o vzdialenosť pre ukrajinské jednotky od kontaktnej línie. Pre ozbrojené sily jednotlivých regiónov Doneckej a Luhanskej oblasti na Ukrajine od kontaktnej línie v súlade s minským memorandom z 19. septembra 2014.

Dianie súvisiace s Ukrajinou

  • Konflikt na východe Ukrajiny si doteraz vyžiadal 5 660 mŕtvych. Oznámil to v utorok v Ženeve hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov. Podľa neho len za posledných štrnásť dní zvýšil počet mŕtvych asi o 300. Zranenie od vlaňajšieho apríla utrpelo takmer 14 000 ľudí.
  • Gruzínska generálna prokuratúra v utorok požiadala Ukrajinu o právnu pomoc v kauze stíhaného exprezidenta Michaila Saakašviliho a vyzvala Kyjev na jeho vydanie do Gruzínska. Saakašviliho, ktorého nedávno ukrajinský prezident Petro Porošenko vymenoval za svojho poradcu, stíha Tbilisi za zneužitie právomoci verejného činiteľa.

© Autorské práva vyhradené

834 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Luhansk #proruskí separatisti #Debaľcevo