Ruský súd potvrdil Navaľnému podmienečný trest

Moskovský odvolací súd ponechal v platnosti pôvodne podmienečný trest 3,5 roka väzenia pre opozičníka Alexeja Navaľného.

17.02.2015 14:40 , aktualizované: 15:28
Alexej Navalný, Rusko Foto: ,
Alexej Navaľný.
debata (5)

Ruskí žalobcovia žiadali desať rokov nepodmienečného väzenia. V pôvodnej výške 3,5 roka nepodmienečne zostal aj trest pre Navaľného brata Olega.

V kauze údajnej sprenevery peňazí firmy Yves Rocher sa po decembrovom verdikte prvostupňového súdu odvolali obe strany. Obhajoba tvrdila, že Navaľný je nevinný a požadovala zrušenie trestu. Žalobcovia naopak trvali na tom, že pôvodne vynesený podmienečný trest 3,5 roka je príliš mierny a nezodpovedá spôsobenej škode. Navaľného treba „izolovať od spoločnosti,“ zaznelo v súdnej sieni z úst ruských prokurátorov. Pre Alexeja Navaľného žiadali desať rokov nepodmienečne, pre jeho brata Olega osem rokov.

Moskovský súd uložil Navaľnému koncom minulého decembra trest za údajnú spreneveru peňazí francúzskej kozmetickej firmy Yves Rocher. Rozsudok nad známym opozičným blogerom a kritikom Kremľa vyvolal ostrú reakciu USA a Európskej únie a demonštrácie v Moskve.

Navaľný podľa žalobcov spreneveril 27 miliónov rubľov. Už vlani bol odsúdený k päťročnému trestu, neskôr zmenenému na podmienku, za údajný podvod a spreneveru 16 miliónov rubľov v drevárskej firme Kirovles. Napriek tomuto rozsudku Navaľný v septembri 2013 vo voľbách moskovského starostu získal druhú priečku s 27 percentami hlasov.

Opozičník považuje všetky procesy a tresty za vykonštruované – tvrdí, že sa ho tak snaží Kremeľ umlčať. Kvôli vymeranému podmienečnému trestu sa bloger nesmie v roku 2018 zúčastniť prezidentských volieb.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Rusko #Alexej Navaľnyj