Putin a Orbán sa dohodli na dodávkach plynu

Ruský prezident Vladimir Putin a maďarský premiér Viktor Orbán uzavreli politickú dohodu o dodávkach ruského plynu do Maďarska. Platnosť súčasnej dlhodobej zmluvy o dodávkach tejto suroviny sa skončí tento rok, pripomína agentúra Reuters.

17.02.2015 20:39 , aktualizované: 22:05
Putin, Orbán Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) s maďarským premiérom Viktor Orbánom počas návštevy v Budapešti.
debata (242)

„Ostávajú len technické záležitosti, politická dohoda je na svete. V rámci súčasnej zmluvy máme možnosť čerpať plyn, ktorý sme ešte nezužitkovali, … a platiť ho vtedy, až ho využijeme,“ povedal Orbán.

Putin po stretnutí novinárom povedal, že plynárenská firma Gazprom je pripravená dodať Maďarsku aj viac plynu, než stanovuje dohoda. Ruský líder tiež vyhlásil, že spoločné podniky dohodnuté s Maďarskom v oblasti poľnohospodárstva pomôžu Rusku prekonať dôsledky sankcií, ktoré na Moskvu uvalila Európska únia a Spojené štáty v reakcii na konanie Ruska na východe Ukrajiny.

Či už zrušený projekt plynovodu South Stream, ktorý mal ruský plyn dopraviť do Európy južnOU cestou mimo ukrajinské územie, nahradí akýkoľvek iný projekt, budú vraj Maďarsko a Rusko usilovať o spoluprácu pri jeho budovaní a prevádzke. „Zostáva našim záujmom, aby energia a plyn prichádzali do Maďarska južnou cestou,“ dodal Orbán.

Najlepším riešením pre Maďarsko by podľa Orbána bolo, keby dodávky plynu išli cez Turecko, Grécko, Macedónsko a Srbsko. Putin ho vraj uistil, že projekt plynovodu sa uskutoční. Vyše 85 percent svojich potrieb energetických surovín dostáva Maďarsko práve z Ruska.

Putin tiež uviedol, že by uvítal posilnenie rusko-maďarských obchodných vzťahov. Za „veľmi priaznivú“ potom označil dohodu o ruskej finančnej pomoci pri rozšírení maďarskej jadrovej elektrárne Paks.

Maďarský premiér opäť kritizoval sankcie, ktoré Európska únia alebo Spojené štáty uvalili na Moskvu kvôli jej prístupu k ukrajinskej kríze. „Sankcie proti Rusku a odvetné kroky Ruskej federácie priniesli škody“, povedal Orbán.

Ruský prezident Vladimir Putin počas položenia... Foto: SITA/AP, Zoltan Mathe
Putin, Budapešť Ruský prezident Vladimir Putin počas položenia venca pri pamätníku sovietských vojakov v Budapešti.

Putinovo gesto vyvolalo kontroverziu

Kontroverziu v Maďarsku vyvolalo gesto Putina, keď pri svojej návšteve Budapešti údajne položil veniec pri pomníku sovietskym vojakom, ktorí prišli o život počas potláčania protikomunistického povstania v roku 1956.

Píše o tom maďarský portál politics.hu, podľa ktorého ale s Putinom na cintorín smeli len ruskí novinári. Tiež zábery, ktoré by dokumentovali Putinovo zastavenie pri pomníku k roku 1956, nie sú k dispozícii.

Vladimír Putin krátko po svojom prílete do Budapešti zamieril na cintorín, kde je pochovaných vyše 7000 sovietskych vojakov, z ktorých väčšina padla počas druhej svetovej vojny. Pri nedávno obnovenom pomníku údajne tiež uctil pamiatku vojakov, ktorí, ako sa píše na obelisku, „obetovali svoje životy za slobodu Maďarov počas kontrarevolúcie v októbri 1956“.

Portál 444.hu tvrdí, že tento nápis porušuje maďarskú ústavu, ktorú vypracovala vláda súčasného konzervatívneho premiéra Viktora Orbána, Putinovho hostiteľa. Podľa nej maďarská sloboda „vykvitla z revolúcie v roku 1956“. Putinovo gesto údajne tiež porušuje zákon, ktorý hovorí, že každému, kto „sa pokúša popierať, spochybňovať alebo schvaľovať genocídu a ďalšie zločiny proti ľudskosti spáchané komunistickým režimom“ hrozia až tri roky väzenia.

Počas útoku Červenej armády proti maďarskému povstaniu za uvoľnenie pomerov v októbri 1956 zomrelo najmenej 2700 Maďarov a 669 sovietskych vojakov, zranených bolo vyše 30 000 ľudí.

Putin dúfa, že Kyjev nezabráni armáde zložiť zbrane

Putin dúfa, že ukrajinská vláda nebude brániť svojim jednotkám v Debaľceve, aby zložili zbrane a že proruskí povstalci umožnia ukrajinským vojakom, aby toto strategické mesto opustili. Povedal to na tlačovej konferencii v Budapešti po rokovaní s Orbánom.

Proruskí povstalci oznámili, že dobyli Debaľcevo, ktoré v posledných hodinách nepretržite ostreľovali napriek prímeriu dohodnutému minulý týždeň.

Podľa Putina boje neprestanú, pokiaľ si Kyjev neuvedomí, že existuje jedine mierové riešenie súčasného konfliktu. Naznačil tiež, že Spojené štáty už dodávajú zbrane Ukrajine. Na tlačovej konferencii sa ho jeden z novinárov opýtal, čo si myslí o vplyve toho, keby sa USA rozhodli Kyjevu dodávať útočné zbrane. Putin vyhlásil, že „podľa našich informácií sú tieto zbrane už dodávané“.

Orbán, Putinov hostiteľ, platí v Európe za „priateľa Kremľa“. Nedávno vyhlásil, že demokracia nemusí byť len liberálna, čím sa blíži ruským predstavám o silnom vodcovi a ochrane národných záujmov. Avšak maďarský portál index.hu poznamenal, že „Putinova návšteva v Budapešti je užitočná nie pre Orbána, ale pre ruského prezidenta“. Môže vraj vďaka nej ukázať ruskej verejnosti, že uprostred vojny na Ukrajine sa našiel štát Európskej únie, ktorý ho s radosťou prijme.

Niekoľko hodín pred Putinovým príchodom sa v Budapešti zišlo podľa odhadov agentúry AFP asi 2000 ľudí, ktorí protestovali proti Orbánovej údajne proruskej politike. Vydali sa na pochod medzi dvoma hlavnými stanicami v meste, medzi tým na východe a tým na západe. Chceli tak dať najavo, že chcú, aby sa ich krajina držala Európskej únie a nesmerovala k Rusku.

242 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Vladimir Putin #kríza na Ukrajine