Grécky parlament bude voliť nového prezidenta

Grécky parlamentu bude v stredu opäť voliť nového prezidenta. Premiér Alexis Tsipras na túto funkciu nominoval konzervatívneho poslanca a exministra vnútra Prokópisa Pavlópoulosa.

18.02.2015 07:12
debata

Predpokladá sa, že nomináciu parlament bez problémov schváli. Pri prvom hlasovaní, ktoré sa uskutoční v stredu, je potrebný súhlas 180 poslancov, v ďalších kolách treba už len 151 hlasov. V parlamente má vládna koalícia 162 poslancov. Očakáva sa, že Pavlópoulosa podporí aj strana Nová demokracia, ktorá má 76 poslancov.

Nominácia 65-ročného Pavlópoulosa bola prekvapením, keďže všeobecne sa očakávala kandidatúra komisára EÚ pre imigráciu Dimítrisa Avramópoulosa. To by ľavicovej Tsíprasovej vláde umožnilo vyslať vlastného kandidáta do Bruselu.

Prezident má v Grécku obmedzené právomoci a volí sa na päťročné funkčné obdobie. Neschopnosť parlamentu zvoliť prezidenta v decembri viedla ku konaniu predčasných parlamentných volieb. Zvíťazila v nich Tsíprasova strana SYRIZA, ktorá odmieta podmienky medzinárodnej finančnej pomoci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #prezidentské voľby #Alexis Tsipras