Kanada zaviedla nové protiruské sankcie, Moskva reaguje

Kanada v utorok zaviedla ďalšie kolo protiruských sankcií v reakcii na ruskú podporu separatistov na východe Ukrajiny. Sankcie sa okrem iných týkajú prominentnej ropnej firmy či šéfa štátneho strojárskeho a zbrojárskeho podniku a blízkeho spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina.

18.02.2015 07:21 , aktualizované: 11:51
debata (52)

Ottawa podľa agentúry Reuters dohromady zaviedla sankcie voči 37 ľuďom a 17 spoločnostiam z Ruska a Ukrajiny.

Opatrenia sú zamerané proti najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť či šéfovi strojárenského podniku Rostec Sergejovi Čemezovovi, ktorý je blízkym Putinovým spojencom. Ten napríklad už figuruje na predchádzajúcom sankčnom zozname Európskej únie.

Kanada tak v koordinácii s USA a EÚ siahla k postihom dvoch kľúčových spoločností, ktorých potrestaniu sa doteraz vyhýbala a ktoré majú v krajine nemalé obchodné záujmy. „Rusku sa budú (sankcie) ďalej predražovať, ak bude pokračovať v eskalácii konfliktu a odmietať umožnenie mierového riešenia,“ uviedol vo vyhlásení kanadský premiér Stephen Harper.

Ruské ministerstvo zahraničia v reakcii vyjadrilo nad sankciami Ottawy prekvapenie vzhľadom na to, že boli prijaté po schôdzke predstaviteľov Nemecka, Francúzska a Ukrajiny s prezidentom Putinom. Tí minulý týždeň dohodli v Minsku kroky k riešeniu ukrajinskej krízy.

Vo vyhlásení, citovanom agentúrou Interfax, ministerstvo tiež konštatovalo, že si ruská strana vyhradzuje právo prijať adekvátne odvetné opatrenia. Zároveň ale vyzvalo západné štáty, aby ukončili „vojnu sankcií“ a začali s obnovou spolupráce.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #Kanada #Rosnefť #protiruské sankcie