Islamisti vraj obchodujú aj s ľudskými orgánmi

Irak navrhuje, aby sa Bezpečnostná rada OSN zaoberala podozrením, že radikáli z organizácie Islamský štát (IS) obchodujú s ľudskými orgánmi. OSN o to v utorok požiadal iracký veľvyslanec pri OSN Muhammad Hakím.

18.02.2015 11:47
Islamský štát, Irak, vojaci, ozbrojenci, tank,... Foto:
Islamský štát v Iraku.
debata (5)

V Iraku sa podľa neho množia nálezy plytkých hrobov, v ktorých sú ľudské telá s reznými ranami a odstránenými obličkami a ďalšími orgánmi. V Mosule vraj členovia IS povraždili niekoľko lekárov, ktorí odmietli orgány vyoperovať.

Hakím Radu bezpečnosti oboznámil s celkovou situáciou v Iraku a IS obvinil z genocídy proti niektorým etnickým skupinám. V BR OSN hovoril aj osobitný splnomocnenec OSN pre Irak Nikolaj Mladenov. Povedal, že v januári v krajine prišlo v bojoch o život na 790 ľudí. Najdôležitejšou úlohou v Iraku je podľa neho vybojovať späť územia, ktoré IS obsadil v minulom roku. Skupina ovláda podľa odhadov až tretinu územia nielen v Iraku, ale aj v Sýrii a zavádza tam islamské právo šaría.

Podľa Mladenova sú najznepokojúcejšie správy o odvetných útokoch na sunnitov z oblastí, ktoré už armáda s pomocou milícií a Kurdov oslobodila.

Televízna stanica CNN uviedla, že v utorok večer IS začal veľký útok na dve kurdské mestá južne od kurdského strediska Irbíl. IS vraj vyslal svojich ľudí z niekoľkých smerov do oblasti, kde pôsobia aj lietadlá medzinárodnej koalície. Bojové línie sú vraj ale tak blízko, že letci nemôžu zamerať bojovníkov IS bez nebezpečenstva pre protistranu.

Islamský štát podniká takmer denne výpady proti pozíciám kurdskej obrany v oblasti vzdialenej necelých 50 kilometrov od Irbílu. Kurdi sa dlhodobo sťažujú, že majú k dispozícii menej výkonné zbrane ako IS.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #OSN #obchod s orgánmi #Islamský štát