Kyjev chce policajnú misiu EÚ

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany schválila v noci na štvrtok návrh prezidenta Petra Porošenka týkajúci sa pozvania medzinárodných mierových jednotiek na Ukrajinu. Teraz je na rade parlament a posledné slovo bude mať prezident.

19.02.2015 07:54 , aktualizované: 19:30
Ukrajina, Petro Porošenko, Olexander Turčynov Foto: ,
Petro Porošenko a Olexander Turčynov
debata (298)

„Ukrajinci považujú za najlepší formát policajnú misiu EÚ, ktorá by bola najúčinnejším garantom bezpečnosti v situácii, keď prísľub mieru nie je dodržiavaný ani Ruskom, ani tými, ktorých podporuje,“ obsahuje vyhlásenie zverejnené na internetových stránkach prezidentskej kancelárie.

Minsk na obraz Kyjeva?

Pritom ešte nedávno prezident Porošenko kategoricky tvrdil, že žiadne medzinárodné mierové jednotky na Ukrajine neprichádzajú do úvahy. Jeho „prehodnotenie“ postoja viacerí pozorovatelia pripisujú presvedčeniu, že minské dohody z minulého štvrtka nezodpovedajú predstavám vládnej moci v Kyjeve. Následne na návrh Ruska ich legitimizovala Bezpečnostná rada OSN.

„V Kyjeve nevolajú po mierových silách OSN. Aj keď by sa zdalo, že v rámci nich rozhodujúce slovo majú USA, a teda aj v tomto prípade by mohli mať vplyv. V Kyjeve hovoria o potrebe policajnej misie EÚ. Zdá sa, že v týchto dňoch sa nad vzťahmi Obama – Porošenko zamračilo,“ reagoval vo štvrtok ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij, riaditeľ kyjevského Centra politického výskumu.

Podľa niektorých analytikov volanie Porošenka po „mierotvorcoch“ môže znamenať aj reakciu Kyjeva na nespokojnosť západných partnerov s Ukrajinou. V Kyjeve totiž už počuť, že Západ vrátane USA Ukrajinu „hodil cez palubu“. Autori spomínaného názoru vychádzajú pritom zo skutočnosti, že USA urobili to isté čo aj Merkelová a Hollande – schválili dokument podpísaný v Minsku tzv. kontaktnou skupinou. Teda aj zástupcami samozvaných republík v Donbase.

Trinásťbodová dohoda napríklad vylučuje akúkoľvek kontrolu hraníc ukrajinskými pohraničníkmi dovtedy, kým sa nevyriešia všetky otázky. Konkrétne ide napríklad o voľby a ústavnú reformu. Aj podľa ukrajinských analytikov sa zdá, že sa Obama priklonil na stranu stúpencov zmrazeného konfliktu. A tu vraj treba hľadať odpoveď na otázku, prečo sa Kyjev dnes pokúša „prepísať“ dohody z Minska pomocou „mierotvorcov“. Háčik je však v tom, že s medzinárodnými mierovými silami na Ukrajine musí súhlasiť aj trio Merkelová, Hollande, Putin. A to sa zdá nepravdepodobné. Tým skôr, že Porošenko vo štvrtok už vyhlásil, že súčasťou medzinárodných síl nebudú Rusi. Obáva sa vraj situácie, ktorá vznikla v Abcházsku či v Južnom Osetsku, kde ruskú vojenskú prítomnosť legalizovali „prefarbením“ ruských prilieb namodro. Pravdou však je, že sa tam dnes nebojuje. Napokon myšlienku vyslať do regiónu mierové sily odmietli nielen povstalci s odôvodnením, že porušením prímeria by bola ich samotná prítomnosť, ale aj Moskva. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin sa o Porošenkovom návrhu vyjadril takisto skepticky a povedal, že spochybňuje odhodlanie Kyjeva plniť záväzky z Minska.

Prápory útočia na prezidenta

Kyjev dnes musí čeliť nielen útokom povstalcov v Donbase, ale aj atakom pravicových radikálov a nacionalistov. Tých, ktorí sa na Majdane najviac podieľali na štátnom prevrate a pomohli dosadiť dnešných politických lídrov do vládnych kresiel. Najčerstvejším príkladom nespokojnosti so súčasnou situáciou, hlavne po páde strategického Debaľceva, je vytvorenie paralelného velenia časti ozbrojených zložiek. Konkrétne vytvorenie tzv. štábu práporov. „Vytvorenie alternatívneho Generálneho štábu práporov dobrovoľníkov môže vyhovovať tým, ktorí mieria do prezidentského kresla a chcú tak vymeniť Porošenka alebo chcú prevziať moc v krajine,“ upozornil pre portál Korrespondent ukrajinský politológ Vadim Karasjov. Podľa neho je veľmi nebezpečné hrať sa v čase tzv. hybridnej vojny s generálnymi štábmi.

„Krajina má mať jediný generálny štáb. Existuje vládna moc a opozícia. Ak chcú, tak nech idú do opozície a navrhujú riešenia, ako sa dostať zo súčasnej krízy. Vytváranie alternatívnych štruktúr znamená totiž rozbíjanie monopolu štátu a presadzovanie legitímneho násilia,“ upozornil Karasjov.

Ako je známe, v stredu v Dnepropetrovsku podpísalo 13 práporov a organizácií memorandum o vytvorení Zjednoteného štábu dobrovoľníckych síl Ukrajiny. Semion Semenčenko, veliteľ práporu Donbas a poslanec parlamentu, sa pokúšal rozhodnutie ozbrojencov pochádzajúcich hlavne zo západnej Ukrajiny odôvodniť tým, že ide o „obranu národných záujmov“.

„Nie je to vojenský prevrat. Budeme spolupracovať s ukrajinským generálnym štábom, koordinovať činnosť dobrovoľníckych práporov a budeme pre prezidenta, ktorého si vážime ako dobrého diplomata, alternatívnym zdrojom informácií,“ vyhlásil po podpise memoranda Semenčenko

Dianie súvisiace s Ukrajinou

  • Debaľcevo opustilo 90 percent ukrajinských vojakov, mesto je úplne pod kontrolou separatistov. Oznámil to vo štvrtok v Kyjeve Anatolij Stelmach, hovorca ukrajinskej tzv. protiteroristickej operácie. Povstalci však už informovali, že mesto „vyčistili“. Opätovne sa však ostreľuje Doneck a ohnisko bojov sa postupne presúva k prístavu Mariapoľ.
  • Doneckí povstalci navrhli Kyjevu výmenu zajatcov. Podľa vyjednávača Denisa Pušilina ide o desiatky až stovky zajatých príslušníkov vládnych síl. V DĽR ich má byť asi 100 a v LĽR 300. Výmena by sa mala podľa Pušilina uskutočniť formou „všetci za všetkých“. Tak ako to dohodli minulý štvrtok v Minsku.
  • Lídri Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka Petro Porošenko, Vladimir Putin, François Hollande a Angela Merkelová sa vo štvrtok v telefonickom rozhovore zhodli, že budú naďalej presadzovať mierový plán pre Ukrajinu.
  • Podľa štábu povstalcov DĽR pôvodný debaľcevský kotol je minulosťou, ale južne a východne od neho existujú tri menšie kotly, v ktorých sú obkľúčené provládne sily. Podľa spomínaného zdroja s niektorými skupinami povstalci rokujú o prípadnom zložení zbraní, a s tými, ktorí to odmietajú, bojujú.

© Autorské práva vyhradené

298 debata chyba
Viac na túto tému: #BR OSN #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #Oleksandr Turčynov