Ľaško: Za Janukovyča bola väčšia sloboda slova

Kontroverzný šéf Radikálnej strany a poslanec ukrajinského parlamentu Oleh Ľaško, ktorý nedávno priamo v snemovni zoči-voči obvinil prezidenta Porošenka zo "zrady ideálov Majdanu", pokračuje v útokoch proti vládnej moci. Najnovšie reagoval na zastavenie vysielania populárnej diskusnej relácie Šuster Live.

19.02.2015 10:00
debata (30)

„Televízny kanál 24 odmietol vysielať Šuster live s odôvodnením, že chce vraj uprednostniť vlastnú produkciu. V skutočnosti tak kanál urobil pod tlakom televíznej rady, ktorá mu pohrozila odobratím licencie. Príkaz prišiel z kancelárie prezidenta Porošenka. Už predtým odmietli reláciu vysielať televízie Inter a Ukrajina. Je to cenzúra. Počas vládnutia Janukovyča bola väčšia sloboda slova ako teraz pri Porošenkovi,“ konštatoval Ľaško na jednej zo sociálnych sietí citovaný agentúrou UNIAN. To, že stopa o zákaze politickej relácie vedie k prezidentovi, potvrdil aj sám moderátor Savik Šuster.

Nevôľu vládnej moci vyvolalo pozvanie do relácie ruského novinára Maxima Ševčenka, ktorého názory na udalosti na juhovýchode Ukrajiny považuje Kyjev za „poburujúce“. Vedenie televízie 24 sa na rozdiel od Šustera divákom ospravedlnilo s tým, že ruský novinár „predniesol typickú ruskú propagandu“ týkajúcu sa tzv. protiteroristickej operácie a „bratovražednej vojny“ na juhovýchode.

Moderátor dnes už zakázanej relácie Savik Šuster reagoval na najnovší vývoj otvoreným listom.

„Vari nás nešokuje to, čo robia fanatici narodení na Ukrajine v Donbase? Chceme vari žiť pod diktatúrou Putina a Zacharčenka (jeden z lídrov povstalcov – pozn. red.). Vari sa bojíme ich slova, tým skôr Maxima Ševčenka?“ pýta sa v liste Šuster. Zároveň vyjadril presvedčenie, že medzi divákmi boli ľudia, ktorí „stratili vo vojne proti Rusku a teroristom“ príbuzných. „Chápem ich hnev, ale nesúhlasím s tým, že treba zakázať Ukrajincom vypočuť hlas nepriateľa,“ dodal o. i. v liste stále populárny moderátor. Podľa Šustera je "škandál okolo relácie vulgárny a obscénny na pozadí pokračujúcej brutálnej občianskej vojny, v ktorej už zahynuli desiatky tisíc ukrajinských občanov, státisíce prišli o strechu nad hlavou a milióny museli opustiť rodisko“.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #cenzúra #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #Oleh Ľaško